پاسخ به سئوالات یک دوست در باب انتخابات
![](https://www.ulkamiz.ir/wp-content/uploads/2020/09/3500601-1-1.jpg)
پایگاه خبری اولکامیز – لطیف ایزدی : در حالیکه از دومین مرحله انتخابات مجلس یازدهم در حوزه غرب استان ده روز می گذرد، اخیرا دوست فعال سیمین شهری ام آقای قزاق بای راد زاده که از حامیان اهل فکر و قلم رجب آبادی بود این پیام را ارسال نمود : ” سلام . دوستان فرهیخته به زعم بنده اکثر اعضای این گروه متشکل از اشخاص اهل مطالعه و علاقمند به مسائل پیرامونی خود هستند. فکر نمیکنم به تحولات منطقه و کشور بیتفاوت باشند. یقین دارم جریان انتخابات اخیر مجلس را رصد کردهاند. جدای از بحث تنزل جایگاه مجلس و شیوه سؤال برانگیز برگزاری آن جامعه را به چالش نکشیده باشد. سؤال این است. مردم چه رفتاری با این پدیده داشتند؟.چه صدایی از جامعه شنیدید؟ چه اشخاص و چهرههای سیاسی در این میدان رقابت نقش بازی کردند؟
چرا ؟ و به چه انگیزهای ؟ ماهیت و هویت سیاسی آنان را چگونه دیدید؟ انتظار این است. در چنین رویدادهای مهم منطقهای و کشوری، نظر و تحلیل خود را ارائه دهند. مبادا وجود برخی ملاحظات و محافظهکاریها باعث به محاق رفتن روشنگری شود. ”
در این نوشتار کوشیدم که به سئوالات فوق در ححد بضاعتم پاسخ دهم.
سئوال اول – مردم چه رفتاری با این پدیده داشتند؟
به باور ما این انتخابات پدیده نبود بلکه یک اتفاق و رویداد سیاسی است همانند سایر انتخابات ادوار مجلس. برای مردم ترکمن با وجود همه ی مشکلات معیشتی و محدودیت های کرونایی این انتخابات مهم بود. به همین خاطر حضور نسبتا خوبی داشتند و از نظر نرخ مشارکت در سطح کشور بالاترین رقم را به نام خود ثبت کردند. ولی برای اقوام غیر ترکمن این انتخابات اهمیت بسیار کمتری داشت و مشارکت بسیار حداقلی داشتند.
سئوال دوم – چه صدایی از جامعه شنیدید؟
در این انتخابات صدای رسای مردم را شنیدیم و دریافتم که سلیقه و نظر مردم در ادوار مختلف ممکن است فرق کند. پی بردم که مردم با کسی تعارف ندارند. با احدی پیمان مودت نبسته اند. به گذشته افراد می نگرند. به مسائل پیرامونشان آگاه هستند. فریب تبلیغات کاذب را نمی خوررند.تحت تاثیر شایعات قرار نمی گیرند. تخریب و توهین و دروغ را نمی پسندند و نسبت به آن واکنش منفی نشان می دهند.در ایام زودگذر انتخابات اسیر هیجانات و غوغاسالاری و جنجال آفرینی ها نمی شوند. شایسته ها را بر می گزینند.
انتخاب مردم بهترین میزان مقبولیت است. ملاک انتخابات یک معیار ثابت نیست بلکه به مقوله انتخاب یک نگاه نسبی دارند و همواره قیاس کیفی میکنند. نکته مهم اینکه مردم به این انتخابات نگاه حزبی نداشتند. در واقع به حزب و جریان سیاسی رای ندادند بلکه عوامل مختلفی از جمله تعلقات سنتی ، روابط و مراودات اجتماعی ، وابستگی های خویشاوندی طایفه ای صنفی قبیله ای در جذب آرای مردم تاثیر گذار بود. اقبال عمومی جامعه به سمت چهره پخته تر رفت، به سمت مردی که بیشتر از رقیب در غم ها و شادی هایشان حَضوری پر رنگ و مستمر داشت. جامعه به سمت کسی تمایل نشان داد که میتواند بیشتر خدمت رسانی داشته باشد و گرهی از مشکلات زیاد مردم را باز نماید.
سئوال سوم – چه اشخاص و چهرههای سیاسی در این میدان رقابت نقش بازی کردند؟چرا ؟ و به چه انگیزهای ؟ ماهیت و هویت سیاسی آنان را چگونه دیدید؟
این سئوال دارای دو قسمت است . بخش اول درست است و می توان روی آن نظر داد و تحلیل نوشت ولی بخش دوم بخاطر انگیزه خوانی نادرست است. از نیت انسانها فقط خدا خبر دارد و لاغیر. دلایل حمایت فعالین را بهتر است از خودشان بپرسید که چرا از فلان کاندبدا حمایت کردند. حتما برای حمایت خویش ادله دارند. بی گدار به آب نزده اند بهتر است. بهتر است از نیت خوانی پرهیز کنیم و به دیدگاههای متفاوت احترام بگذاریم. تفکرات خود را در قالب سئوالات یکسویه و هدفمند القاء نکنیم.
در مورد هویت سیاسی افراد باید به پیشینه رفتار سیاسی آنها نظر افکنیم ولی دچار غفلت نشویم و البته که با واقعیات پیش برویم. اینجا ایران است . این جا ترکمن صحراست شرایط خاص دیرینگی قومی و مناسبات خاص فرهنگی خود را دارد. ماهیت انتخابات مجلس با ریاست جمهوری متفاوت است. شما هویت سیاسی افراد را می توانید در انتخابات ریاست جمهوری بوضوح ببینید . در انتخابات مجلس هویت سیاسی افراد زیاد دخیل نیست . ضمنا این را هم بدانیم که احزاب نهادینه نشده اند.
این جانب بعنوان یک اهل رسانه مهندس جلال ایری را بطور نسبی اصلح یافتم و برایش فعالیت نمودم هر چند که برای رجب آبادی نیز مطالبی کار کردیم و اما چرا جلال را حمایت کردیم ؟
دیدگاه و گرایش سیاسی شفاف تری دارد. پخته تر و با تجربه تر بود.
تجربه سه دوره حضور در انتخابات را داشت. اهل تعامل است. قدرت لابیگری بالایی داشت
مضاف بر اینکه مرحله اول ۶ هزار رای بیشتر کسب نمود و احتمال رای آوری اش بیشتر بود.
ضمن احترام خاصی که به آقای آبادی دارم و ایشان را از چهره های خوش اقبال این دوره از رقابت انتخاباتی می دانم که جای رشد بیشتر را نیز دارند اگر ارتباط با هوادرانش را حفظ نمایند.
انتخابات مجلس در ترکمن صحرا جناحی و حزبی نیست. اصولگرایی و اصلاح طلبی در غرب گلستان در برخی دوره نقش پررنگی داشت ولی این دوره شاهد رویکردی نو و متفاوت بودیم. عوامل متعدد دیگری دخیل است از جمله مردمگرایی، اخلاقمداری ، توانمندی و نام و چهره آشنایی و …
بقول امان محمد خوجملی فعال سیاسی گنبدی، آبادی و ایری را نمی توان در قالب اصولگرایی و اصلاح طلبی ارزیابی کرد بلکه قالبی فراتر نیاز دارد. این تحلیلگر اصلاح طلب ترکمن صحرا می نویسد: ” این دو نامزد را در قالب توانایی های شخصی مانند قدرت بیان و سخنوری و شجاعت و صداقت و پاک دستی و تجربه ی کاری و مدیریتی و اندوخته های علمی و امثال آن ارزیابی کرد. هیچکس را هم نباید به خاطر حمایت از این نامزد یا از آن نامزد سرزنش و ملامت کرد. چون کسانیکه در انتخابات شرکت می کنند چارچوبهای حکومتی را برای حل مشکلات کشور پذیرفته اند. ”
اینک دوران رقابت سپری شده و حالا نوبت تمکین به نتیجه انتخابات است . انتظار این است که نماینده راه یافته به مجلس را همه حمایت کنیم و بجای رفتارهای تقابلی، جبرانی و فرافکنی ،در مسیر هم افزایی و کمک به نماینده منتخب گام برداریم ،زیرا مردم علاوه بر تاثیرپذیری از حواشی تلخ انتخابات ،در معرض آسیب های جدی ناشی از اقتصاد بیمار هستند .
در پایان دوستمان آقای راد زاده اگر یک سئوال دیگر را هم اضافه می کردند پیامش پربارتر می شد و آن این است : چرا جلال فاتح میدان بود و رجب توفیق نیافت؟ نقاط ضعف و قوت هر دو چه بود؟ هر چند که معتقدم در این کارزار سیاسی هر دو شانه به شانه هم رقابت کردند. هر دو بسیار کوشیدند. هر دو سنگ تمام گذاشتند و در واقع هر دو پیروز میدان بوددند و این کارزار سیاسی هیچ بازنده ای نداشت.
کناره های شهر تاریخی جرجان سه شنبه اول مهر ۹۹