ملا شایردی + تصاویر
پایگاه خبری اولکامیز- لطیف ایزدی: حاجی ملا شاه بردی راضی؛ خیّر و یاشولی ترکمن که در نزد مردم به ملا شایردی معروف بود روز یکشنبه هشتم مهر ماه در ۹۲ سالگی چهره در نقاب خاک کشید. دقایقی پس از ساعت ۴ عصر گذشته بود که جمعیت کثیری از مومنین بر آن مرحوم نماز جنازه خواندند در همان مسجدی که به نامش بود و به آن دلبستگی خاصی داشت. از جای جای ترکمن صحرا حتی از بندرترکمن و آق قلا تا کلاله و مرواه تپه در نمازش شرکت کردند.
ملا شایردی که در سال ۱۳۱۱ هجری شمسی چشم به حهان گشوده بود، برخی از حوادث و اتفاقات مهم منطقه در طول یک قرن را به چشم دیده بود و به خاطر داشت در واقع تاریخ شفاهی روستای قلندرآیاد بود. آن مرد شریف در مزار « اوچ شهید » نزدیک روستای کوکلی در کنار همسر عزیزش به خاک سپرده شد.
در آن لحظه که میت را سوار بر تابوت با ماشین به گورستان می بردند صدای گریه و شیون زنان به گوش می رسید این شعر مختومقلی برایم تداعی شد :
مخدومقلی، چکسنگ دردی – دۆگۆندن
عاصی بولوپ، شکایت اتمه بو گونـــدن
بو اؤلمک، آیریلماق غالیپدیـر اؤنگــــدن
پــدر بیزه میــــراث غۏیمـۇش بو دردی
با دوستم مجید راضی که اهل فرهنگ و هنر است در باره پدر مهربانش سئوال کردم. وی گفت: پدرم هفت پسر و دو دختر دارد. یکی از برادرانم بر اثر تصادف فوت کردند. پدرم سواد حوزوی دارد. در کورکلی نزد آغساق ملا و در گنبد نزد آخوند طلایی درس خواند. بیست سال به عنوان عضو هیئت امنای مصلای اهل سنت گنبد تلاش کرد و مدیریت این محموعه را در دست داشت و در ساخت مصلا نقش مهمی ایفا نمود. از دیگر خدمات پدرم ساخت پل بر روی رودحانه گرگان در بین کورکلی و قلندر آیاد بود. یادم می آید آن زمان ما بچه بودیم از کرمانشاه دو نفر کرد آمدند و برای شادی روح مادرشان کار می کردند، در حجره اقامت داشتند مادرم غذایشان را می داد. پدرم اهل خیر و احسان بود. مسجد را سه ماهه ساخت. حجره روبروی مسجد هم با تلاش های پدرم کامل شد. یاشولی بود اگر اختلافی بود حل می کرد. با استاد طلایی دوست و همراه بود.
شیرطاغان شایگان اظهار داشت: من هر دو هفته نزدش می آمدم با هم حرف می زدیم. ملا شایردی ابتدا در اینچه برون ساکن بود. در سال ۱۳۲۰ روس ها به ایران آمدند. ایشان به همراه خانواده در سال ۱۳۲۵ به کناره های شهر جرجان قلندر آباد کوچ کرد. ملاشایردی می گفت اصل و ریشه قلندرآباد از چهار نفر می باشد. ماتی سخاوی، واری گوگ، بابان حاجی شیرمحمدلی و پدرم بایرام ایمر.
وی افزود: ملا شایردی به واقع پدر معنوی قلندر آباد بود. الان ما همه یتیم شدیم. ملا حاجی رهبر ما بود. بزرگ ایل بود. در عرصه های اجتماعی حضور فعالانه داشت. قبل از انقلاب عضو انجمن بود. بعد از انقلاب شورا شد و به مردم خدمت کرد. ملا شایردی را از غرب تا شرق ترکمن صحرا همه می شناسند. مردی اهل سفره، مهربان و دل رحم بود. کشاورز بود. در سال ۴۲ پنبه می کاشت ما کارگرش بودیم و در مزارع تیشه می زدیم. آدم با تدبیر و دوراندیشی بود. مسجد، سایه بان، حجره همه با زحمات ایشان بنا شد.
حمید حاجی آق گفت: ملا شایردی یاشولی روستا بود. از اول انقلاب تا لحظه مرگ بزرگ و کدخدای روستا بود. مردم در کارها و مشکلات با ایشان مشورت و مصلحت می کردند بدون رخصت وی کاری نمی کردند. من از وقتی خودم را می شناسم می دانم که ملا شایردی نه تنها خادم مسجد بلکه خادم روستا هم هست. برای پیشرفت روستا خیلی زحمت کشید. از اول انقلاب تا کنون همیشه می گفت با هم متحد و همدل باشید. روستای قلندر آباد از ۵ – ۶ طایفه تشکیل می شوند مثل برادر با آنها رفتار می کرد.
حاجی قاقاش صفایی اعلام کرد: حاجی ملا شایردی برای قلندرآباد بالا و پایین خدمت کرد. مسجد ساخت. یکی از بنیانگذران این روستاست. انسان خدایی بود. در کارهای خیر مشارکت میکرد. در انتخابات هم فعالیت داشت.
باعشی ارازبردی دوگونچی هنرمند اهل کورکلی به زبان ترکمنی با غم و اندوه تمام در سوگ ملا شایردی گفت: آی آی کوپ کوپ گیجه لر گوندیز حالقینگ یاغشی سینا و اولی اولی ایش لری ادن آدام دیر سخی لیق دا تای یووق دیر. کورکلی امامزاده قلندر ووو یول لری. کورکلی نینگ گرگان اوستوندا بییک کوپرسینی ایلکی باشدان اوزی بجرن آدام.
قولجانی یکی از جوانان حاضر در جمع بر این باور است که ملا شایردی یکی از پایه گذاران مصلای اهل سنت گنبد بود. به همراه طلایی آخوند نقش مهمی در ساخت مصلا داشت. نیکوکار و خیز بود به طوری که چند نفر از بچه های یتیم روستا را بزرگ کرد بعد برایشان زن گرفت و تحویل جامعه داد.
کاکا نوین موذن مسجد ملا شایردی اظهار داشت: آن مرحوم در شادی و عزای مردم شرکت می کرد. مسجد جرجانیه ( ملاشایردی ) در سال ۱۳۳۰ با سنگ شهر جرجان لاغار داش ) تاسیس شد. مرحوم ملا شایردی در سال ۱۴۰۰ آن را تجدید بنا کرد و گسترش داد. همیشه در مسجد به من می گفت ( ییلیم بیجین دیر ) از ایام گذشته و اتفاقات قدیمی صحبت می کرد. ذهن قوی و حافظه خوبی داشت.
گفتنی است مراسم عزا تا هفت روز برگزار می گردد.
روحش شاد و یادش گرامی
www.ulkamiz.ir