تاج محمد طاغانی گندمکار نمونه گلستان: کشاورزی نیاز به حمایت دارد
پایگاه خبری اولکامیز- گندمکار نمونه گلستان بابیان اینکه حرفه کشاورزی از شغلهای سخت بوده و هزینههای کشت، داشت و برداشت و نیز قیمت نهادههای مرتبط با آن طی چند سال اخیر بسیار افزایش یافته است، تصریح کرد: این بخش مهم بهعنوان تامینکننده امنیت غذایی کشور نیاز جدی به حمایت بیشتر دارد.
«تاجمحمد طاقانی» روز چهارشنبه به ایرنا گفت: در کنار هزینههای بالای بخش کشاورزی، به موقع پرداخت نشدن بهای محصول از سوی دولت، مشکلات این قشر زحتمکش را دوچندان کرده است.
وی ابراز امیدواری کرد: در دولت چهاردهم و مجموعه وزارت جهادکشاورزی با انجام برخی تمهیدات از جمله نظارت بیشتر بر قیمت کالاها و خدمات این بخش، تامین بهموقع نهادههای مورد نیاز (انواع کود و سموم شیمیایی) و پرداخت بهای محصول بلافاصله پس از تحویل، بخشی از مشکلات کشاورزان برطرف یا کاهش یابد.
کشاورزی رنج دست است؛ توکل نباشد محصول نداری
کشاورز نمونه گلستان که درسال زراعی ۱۴۰۳ – ۱۴۰۲ موفق شد در بخشی از زمینهای دیم خود با تولید ۷.۵ تُن گندم در هکتار رکورد جدیدی را در این بخش ثبت و نمونه کشوری شود براین باور است که باوجود سخت و مشقت بودن کشاورزی در سایه توکل به خدا و رنجدست، میتوان حتی از زمین خشک و کم آب نیز محصول برداشت کرد.
تاج محمد که هرگز فکر نمیکرد روزی بهعنوان کشاورز نمونه کشوری معرفی شود از همان ابتدا و درسی که از پدر و آموزههای دینی آموخته بود، توکل به خدا را رمز و راز موفقیت خود در زراعت میداند و باور دارد که بدون توکل به خدا و سعی و تلاش در حرفه کشاورزی موفقیتی حاصل نمیشود.
کشاورز نمونه گلستان که تا قبل از فوت پدرش همیشه در کنار او به کشت و زرع مشغول بوده و اصول فنی و تجربی این حرفه را کامل آموخته بود؛ پس از پدر، فعالیت کاریاش را به صورت مستقل در ۱۳ هکتار از زمین به جای مانده از او ادامه داد.
تاج محمد علاوه بر زمینهای کشاورزی که صاحب آن است به سبب عیالواری و مخارج سنگین زندگی با هشت فرزند هر سال چندین هکتار زمین هم اجاره میکند.
کشاورز نمونه گلستانی که بخشی از زمینهای اجارهایاش در روستای «قوشه چشمه» از توابع بخش «لوه» شهرستان گالیکش قرار دارد موفق به رکورد تولید گندم کشور در زمینهایی با اقلیم گرم شد؛ رکوردی که خودش معتقد است در سایه اصل مهم زندگی و کارش یعنی توکل به خدا، کمک و تلاش فرزند بزرگش «ایوب» و نیز استفاده از نقطه نظرات فنی مهندسان و کارشناسان کشاورزی گالیکش حاصل شده است.
به گفته تاج محمد، ایوب پسر بزرگش که اندکی از ناحیه پا نیز دچار معلولیت است، دستیار ویژه او در انجام امورات کشاورزی است و با اینکه متاهل و دارای ۲ فرزند است اما عشق و علاقه خاصی به زراعت و کشاورزی دارد.
گندم کار نمونه کشور اضافه کرد: یقین دارم موفقیت من در کشاورزی علاوه بر لطف خداوند متعال، به برکت وجود فرزندانم و سخت کوشی آنهاست.
تولید ۷.۵ تُن گندم در هکتار
تاجمحمد درباره دلایل تولید ۷.۵ تُن گندم از زمین دیم و اجارهای خود گفت: پسرم ایوب در سال زراعی ۱۴۰۳ -۱۴۰۲ بخشی از ۱.۵ هکتار زمین کشاورزی اجارهای در روستای «قوشه چشمه» معادل ۲ هزار مترمربع را به یکی از مهندسان خدمات کشاورزی گالیکش که دنبال زمین برای اجرای طرحش بود، واگذار میکند.
وی افزود: پسرم وقتی موضوع را با من درمیان گذاشت قبول کردم و گفتم کل زمین را زیرنظر مهندس گندم بکاریم و براساس توصیههای وی از جمله شخم عمیق، آماده سازی خوب زمین و بذر مناسب، عمل کردیم که نتیجه آن تولید بیش از ۱۰ تُن محصول (۷.۵ تُن گندم در هکتار) بود.
تاج محمد بابیان اینکه میانگین تولید گندم در اراضی دیم منطقه قوشه چشمه گالیکش در صورتی که باران کافی ببارد، ۳.۵ تا چهار تُن در هکتار است، اضافه کرد: ما موفق شدیم با بکارگیری اصول فنی و توصیه شده توسط مهندسان کشاورزی، ۷.۵ تن محصول برداشت کنیم.
وی ابراز امیدواری کرد دیگر کشاورزان منطقه هم با بکارگیری توصیههای فنی کارشناسان و مهندسان میزان تولید در واحد سطح را افزایش و بخشی از هزینههای کشاورزی را کاهش دهند.
نبود کمباین هنگام برداشت محصول
کشاورز نمونه گلستان همچنین نبود کمباین موقع برداشت محصول در اراضی کشاورزی منطقه قوشه چشمه را از مشکلات اهالی این روستا دانست و گفت: تاخیر در برداشت محصول سبب جوانه زدن دانه در خوشه و وارد شدن خسارت به کشاورزان میشود.
طاقانی بابیان اینکه کمباینهای موجود در شهرستانهای گالیکش و کلاله بیشتر و ابتدا محصول زمینهای مناطق دشت و جلگهای را برداشت میکنند و کمتر به سمت زمینهای دامنه کوهها میآیند، افزود: همین امر سبب تاخیر در برداشت محصول این نواحی میشود و اگر در این فاصله باران هم ببارد دانهها در خوشه جوانه میزنند.
وی با درخواست از مسوولان برای رفع این معضل و جلوگیری از وارد شدن خسارت به کشاورزان، اضافه کرد: اختصاص ۵۰ کیلوگرم کود فسفاته با نرخ دولتی به هر هکتار اراضی دیم از دیگر مشکلات کشاورزان منطقه قوشه چشمه گالیکش است که این مقدار کود کافی نیست.
تاج محمد ادامه داد: هر هکتار از اراضی دیم این منطقه حداقل به ۲۰۰ کیلوگرم کود نیاز دارد که کشاورزان مجبورند بقیه کود مورد نیاز را همانند سموم شیمیایی با نرخ بالاتر از بازار آزاد تهیه کنند که هزینههای آنها را افزایش میدهد.
پرداخت به موقع بهای محصول مطالبه مهم کشاورزان است
کشاورز نمونه گلستان همچنین با اشاره بهعدم پرداخت بهموقع بهای محصول خریداری شده کشاورزان از سوی دولت، گفت: تاخیر چند ماهه در پرداخت بهای محصول سبب شده تا کشاورزان برای کشت بعد و یا پرداخت دیون بانکی و حتی در تامین مخارج زندگی خویش با مشکل جدی مواجه شوند.
طاقانی افزود: اگر بهای محصول خریداری شده بلافاصله به کشاورزان پرداخت شود آنها میتوانند براحتی برای کشت دوم و یا کشت پاییزه و تهیه نهادههای مورد نیاز خود برنامه ریزی کنند.
وی، نبود و یا کمبود پهپاد سمپاشی مزارع موقع بروز آفات را از دیگر مشکلات بخش کشاورزی منطقه خود دانست و اضافه کرد: آفت قارچ که معمولا موقع خوشه دهی مزارع گندم رخ میدهد و نیاز مبرم به چند مرحله سمپاشی دارد به سبب اندازه گیاه و سخت بودن سمپاشی به صورت دستی، نیاز به سمپاشی هوایی با پهباد است.
گندمکار نمونه کشور ادامه داد: فراهم کردن چنین امکاناتی علاوه بر اثربخشی بیشتر سموم بر آفات، از صرف وقت، خسارت به مزرعه و هزینههای آن جلوگیری خواهد کرد.
طاقانی با قدردانی از همراهی مدیر، معاونین و کارشناسان فنی جهادکشاورزی گالیکش برلزوم استمرار این همکاریها در راستای افزایش تولید و درآمد کشاورزان این منطقه و شهرستان تاکید کرد.
گالیکش سالانه ۱۰۰ هزار تُن گندم تولید میکند
مدیر جهادکشاورزی گالیکش هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: این شهرستان با میانگین ۳۵۰ میلیمتر بارش سالانه، ۲۱ هزار هکتار زمین کشاورزی دارد که فقط ۶ هزار هکتار آن آبی و بقیه به صورت دیم کشت میشوند.
علی وزیری افزود: از زمینهای کشاورزی گالیکش که بیشتر آن به زیر کشت گندم و دانه روغنی کلزا میرود سالانه ۱۰۰ هزار تُن گندم برداشت می شود که ۷۰ هزار تن آن تحویل مراکز خرید و بقیه صرف مصارف کشاورزان (آرد و نان)، دامدارای و بذر سال آینده آنها میشود.
وی با اشاره به فعال بودن چهار مرکز خدمات کشاورزی و ۴۰ کارشناس فنی در گالیکش، اضافه کرد: این مراکز و مهندسان جهادکشاورزی آماده ارائه خدمات ترویجی و انتقال آخرین یافتههای علمی بخش کشاورزی به بیش از پنج هزار بهرهبردار این شهرستان هستند.
وزیری ادامه داد: نگاه غالب بهرهبرداران به مراکز خدمات کشاورزی دریافت نهادهها (کود، سم و بذر) است در حالی که انجام این امور فقط ۲۰ درصد فعالیت این مراکز است و ۸۰ درصد دیگر وظایف آنها ارائه خدمات فنی، مهندسی، ترویجی و مشاوره به کشاورزان است.
مدیر جهادکشاورزی گالیکش همچنین بابیان اینکه روستای قوشه چشمه حدود ۲۰۰ هکتار زمین زراعی دارد که غالبا در مناطق کوهپایهای قرار داد، گفت: برای رفع مشکل نبود کمباین چند هفته پیش به یکی از کشاورزان این روستا تسهیلات خرید کمباین پرداخت شد.
وزیری، میانگین برداشت گندم در اراضی دیم گالیکش را ۳.۵ تُن در هکتار اعلام کرد و افزود: درسال زراعی ۱۴۰۳ – ۱۴۰۲ چندین کشاورز تولید خوب و نزدیک به هم داشتند که تاج محمد طاقانی با اختلاف اندکی، نمونه استانی و کشوری شد.
وی در خصوص اختصاص ۵۰ کیلوگرم کود فسفاته به ازای هر هکتار زمین، اضافه کرد: این میزان سهمیه در سالهایی که کمبود نهاده وجود دارد اختصاص مییابد و امسال این مشکل وجود ندارد و به مقدار کافی نهاده (کود) در اختیار کشاورزان قرار میگیرد.
مدیر جهادکشاورزی گالیکش همچنین از بهرهبرداران بخش کشاورزی این شهرستان خواست تا ارتباط بیشتری با کارشناسان فنی و مراکز خدمات کشاورزی جهت دریافت مشاوره و آخرین یافتههای علمی این بخش داشته باشند.
وزیری گفت: دولت و وزارت جهادکشاورزی برای سال آینده برنامه ریزی لازم برای تامین منابع مالی و پرداخت بهای محصول کشاورزان انجام داده اند که امیدواریم از این پس بهای محصولات در کوتاهترین زمان پرداخت شود.
استان گلستان با بیش از ۲ میلیون نفر جمعیت حدود ۶۷۰ هزار هکتار اراضی زراعی و باغی دارد.
www.uikamiz.ir