سیاسی

بیانیه اصلاح طلبان گلستان در آستانه سفر ریاست جمهوری

چالش های اساسی استان

پایگاه خبری اولکامیز –

بسمه تعالی

شورای هماهنگی احزاب اصلاح طلب استان گلستان  طی بیانیه تحلیلی پیرامون چالش های اساسی استان در آستانه سفر هیئت محترم دولت به استان گلستان اعلام کرد:

مقدمه : در شرایط حساس کنونی کشور به ویژه استان گلستان، با وجود تنوع مواهب خدادادی و از طرف دیگر وجود انبوهی از غبار بی توجهی به خواست و اراده عموم مردم، کنشگران مطالبه­گر عرصه های مختلف را وا داشته با بهره مندی از نقطه نظرات تخصصی فرهیختگان و نخبگان توسعه محور، به جمع بندی واقعیت های میدانی شاخص های توسعه، مطابق با برنامه آمایش سرزمینی فارغ از نگاه های متداول سیاسی اقدام نموده و در همین راستا از همه صاحب نظران خردورز و دلسوزان گلستانی تقاضای عاجزانه دارد به تأسّی از استان های پیشرو نسبت به احقاق حقوق بر زمین مانده با ایجاد ساختار بومی مردم محور، به امر حیاتی توسعه زیربنایی جامع عمل پوشانده شود.

شورای هماهنگی احزاب اصلاح طلب استان گلستان پیشاپیش ضمن خیر مقدم گویی در آستانه سفر هیئت محترم دولت به استان، با تقدیر از اقدامات مجدانه جناب دکتر زنگانه و همه تلاشگران عرصه خدمت، پیرامون بیانات دکتر زنگانه استاندار گلستان درخصوص چالش های پیش روی استان، به دولتمردان و مقامات مسئول استان و همه هم استانی های عزیز اعلام می دارد که فراتر از مطالب ارائه شده واقعیات اساسی کماکان مغفول مانده و بمنظور اصلاح اراده حاکمیتی و پیگیری برنامه ای مطالبات آحاد مردم، در این قسمت از بیانیه به مواردی از چالش های اساسی بصورت خلاصه متذکر می گردد. ضمن درخواست مؤکد در برنامه ریزی های آینده با بازنگری در برنامه های یکسونگرانه، لازم است با استفاده از همه پتانسیل و منابع مورد نیاز، اعم از داخل و خارج استان بصورت چند سویه نگری در برنامه­ ریزی میان مدت و درازمدت جایگاه استان عزیرمان را ارتقاء ببخشیم.

اهم چالش های موجود استان گلستان عبارتند از :

۱- ناکارآمدی سیسیتم اداری و نارضایتی مردم

توسعه پایدار مستلزم بهره گیری از منابع مختلف انسانی، طبیعی، فیزیکی، مالی در هر کشور و منطقه می باشد، کشورهای زیادی هستند که منابع طبیعی غنی ندارند ولی با بهره گیری از منابع انسانی ماهر، توسعه بسیار زیادی یافته اند. ژاپن، کشورهای اسکاندیناوی و … اما بالعکس کشورهایی هستند که منابع طبیعی غنی دارند ولی بدلیل عدم بهره گیری از منابع انسانی ماهر، با فقر آحاد جامعه دست و  پنجه نرم می کنند .شاخص ترین این کشورها نیجریه در آفریقاست که با وجود منابع غنی نفت و معادن مختلف در فقر مطلق به سر می برد.

متأسفانه ایران و به ویژه استان گلستان بدلیل بی توجهی به موضوع صدرالاشاره علیرغم وجود منابع طبیعی قابل توجه و دارا بودن پتانسیل های مرتبط، در اکثر موارد شاخص های توسعه در رتبه های پایینی قرار دارد و براساس این دیدگاه چالش های پیش روی استان و نیز کشور در این مقال می گنجد.

جذب نیرو و انتصاب مدیران در دستگاه های اجرایی، بی برنامه و غیرضابطه مند شکل گیری شده که منجر به انباشت نیروهای ضعیف در دستگاه ها گردیده و موجب ضعف کارآئی دستگاه­ها و سازمان ها می گردد.

شاخص جهانی برای جذب نیروها و انتخاب مدیران مصداق بارزش در نظام بورکراسی مبتنی بر نظریه ماکس وبر آلمانی است. متأسفانه کشور و استان به لحاظ مکتبی هم از شاخص های قرآنی بمصداق حفیظ و علیم در آیه ۵۵ سوره یوسف و قوی و امین در آیه ۲۶ سوره بقره تبعیت نمی کند.

در چنین شرایطی ما نیاز به فرافکنی نداریم زیرا با مرور اظهارات اخیر جناب زنگانه، استاندار گلستان در جمع اصحاب رسانه به ناکارآمدی تیم مدیریتی استان ناشی از ضعف مدیریتی در اکثر سطوح پی می بریم.

۲- ناپایداری منابع آب و خاک

آب : استان گلستان وارد بحران آب شده است.

اما عملکرد مدیران و دستگاه اجرایی بسیار عادی است. براساس معیارهای جهانی سرانه آب تجدیدپذیر بیشتر از ۱۷۰۰ مترمکعب در سال نرمال است. بین ۱۲۰۰/۱۷۰۰مترمکعب در مرحله تنش و با مقادیر کمتراز ۱۲۰۰مترمکعب وارد مرحله بحران می شود.

پروژه های آبی اکثراً محقق نشده آب شرب به سهمیه بندی رسیده، متأسفانه رویکرد منابع آب بر مبنای اشتباه تقاضا محور پیش می رود. ضمن اینکه راه چاره ،مدیریت مصرف آب و اصلاح شبکه های آبرسانی است. سیاست موجود در استان این بحران را تشدید کرده و آینده خطرناکی در انتظار استان خواهد بود.

خاک : بدلیل جنس خاک و مدیریت غلط بهره وری از خاک و اراضی کشاورزی استان به ویژه در اراضی زراعی شیبدار، میزان فرسایش سالیانه حدود ۱۹/۵ تن در هکتار می باشد درحالیکه در شرایط رکورد این مقدار تا ۹۰ تن در هکتار افزایش می یابد و حال اینکه میانگین سالانه فرسایش جهانی خاک ۵ تن در هکتار می باشد. روند افزایش وقوع سیلاب های سنگین در چند دهه اخیر ناشی از بی توجهی به برنامه های منابع آب و خاک است. این فرسایش سنگین موجب تخریب اراضی و از رده خارج شدن و پر شدن رودخانه ها و دریاچه سدها و … می شود.

در حال حاضر بیش از ۳۰۰/۰۰۰هکتار از اراضی در معرض بیابانی شدن و در سال های آتی یقیناً با خطر پدیده ریزگردها مواجه خواهیم بود که ماحصل تداوم فرسایش خاک، حوادثی چون سیلاب های وحشتناک، از بین رفتن سرمایه ملی و نهایتاً در قعر جدول توسعه قرار  گرفتن می باشد.

۳- ناکارآمدی دانشگاه های استان در حل مسائل

هفت دانشگاه در استان وجود دارد.

دانشگاه ها در جهان، پژوهش محور و مسئله محور عمل می کنند. پایان نامه های مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری، پروژه های پژوهشی دانشگاه های استان متأسفانه نقش مؤثری در توسعه استان ندارد. ثمره اش آنکه معاونت اقتصادی استانداری نه نسخه شفابخش و پیش بینی اقتصادی مناسب برای استان دارد و نه برای بهره گیری از اساتید مجرب اقتصادی و حل معضلات اساسی برنامه مناسب ارائه می­دهد.

آمارهای فلاکت بار استان خود هویداست.

گزارش اخیر مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی تحت عنوان آسیب شناسی پژوهش دانشگاهی در حل مسائل کشور و شاخص های پژوهش های مسئله محور در تاریخ ۱۴۰۲/۳/۳۰ سهم پایان نامه­ها در رساله های دانشجویی تقاضامحور را در سطح کشور کمتر از ۲ % در سال ۱۴۰۱_۱۴۰۰ اعلام کرده است.

۴- آشفتگی در حوزه مسکن

بخش مسکن در استان گلستان سالهاست بدون برنامه منظم و مدون اجرایی پیش می رود. رها شدگی این حوزه موجب شده تا در سال های اخیر شاهد رشد فزاینده قیمت مسکن و اجاره بها در مناطق مختلف باشیم که گاه میزان رشد به رقم ۳۰۰ تا ۴۰۰ درصد رسیده است. عملکرد اداره کل راه و شهرسازی استان در زمینه مسکن مهر و فی الحال در حوزه مسکن ملی اصلاً قابل تعریف نیست با صد هزار نفر ثبت نامی متقاضی مسکن ملی فقط پس از دو سال حدود هفت هزار واحد در مرحله ساخت قرار گرفته، مجموعه های انبوه سازان و تعاونی های مسکن، پیمانکاران و خیل نیروهای کار مسکن بواسطه عدم تأمین منابع و تسهیلات مالی (بانکی) در آشفته بازار  و بلاتکلیفی بسر می برند. در همین فضای نامناسب اشتغال در بخش خصوصی، متأسفانه ادارات کل کار، تعاون و رفاه اجتماعی و صنعت و معدن و تجارت استان نتوانسته اند شاخص مثبت و حمایت مرثری برای تشکل های بخش خصوصی و اشتغالزایی کسب کنند.

۵- اقتصاد کشاورزی

متأسفانه استانی که آوازه اش به کشاورزی بوده و بیش از ۹۰محصول زراعی و باغی داشته و کشاورزان فداکار و پویای آن زبانزد عام و خاص می باشند اکنون اراضی حاصلخیزش با ۵۰درصد دیمی و بیابانی به سمت آینده ای بحرانی و تاریک پیش می رود.

با بکارگیری مدیران مجرب در بدنه سازمان جهاد کشاورزی و مجموعه های وابسته، زندگی حاصل از دسترنج کشاورزی را به زندگی تحت پوشش نهادهای حمایتی تبدیل نکنیم. استانی که خود تولیدکننده محصولات استراتژیک هست صنایع تبدیلی لازم در کنارش نیست. برای تحویل ادوات کشاورزی و نهاده های بروز و بازرگانی محصولات حرفی برای گفتن نیست. بورس کالاهای کشاورزی فراموش و خرید تضمینی و عدم جبران دیرکرد محصولات استرانژیک تولیدی منجمله گندم و کشت قراردادی منجمله برنج همه و همه حاکی از آن هست، مسئولین استان باید بدنبال اقدامات مبتنی بر طرح و برنامه اصولی و واقع گرایانه باشند.

۶- صنایع آلاینده

یکی از اصلی ترین منابع تجدیدپذیر تأمین آب، باران است.

از دیرباز شمال ایران به منطقه ای پر باران معروف بوده است اما سالیانی است که دیگر خبری از باران های پر برکت در گلستان نیست. حاصل دستکاری های انسان در طبیعت، سوء مدیریت، احداث مجموعه ها و کارخانه ها بدون در نظر گرفتن ملاحظات محیط زیستی و یا عدم تحقق پیوست ها بواسطه عدم نظارت و مدیریت ضعیف ساختار حمایت از سرمایه گذاری ها ،از جمله احداث کارخانه استحصال ید عملاً تأثیرات مخربی در باروری ابرها و بارش باران در منطقه داشته است. شایسته است با اختصاص بودجه ای مناسب مراکز تحقیقاتی دانشگاهی به پژوهش جامع درباره اثرات زیست محیطی پرداخته و تا زمان حاصل شدن نتایج، فعالیت مرکز فوق و سایر مراکز مشابه حتی الامکان محدود شود.

شورای هماهنگی احزاب اصلاح طلب استان گلستان – شهریور ۱۴۰۲

www.ulkamiz.ir


نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا