یادداشت

سخنی با امامان جمعه ( ۲)

پایگاه خبری اولکامیز – حاج آنه محمد مارامایی؛ عضو شورای نویسندگان اولکامیز :

در مقاله قبلی کلیاتی از نقش و وظایف امامان جمعه در کشورمان بیان داشتم‌. در ادامه آن مطلب دوست دارم چند نکاتی درباره نقش و وظایف امامان جمعه اهل سنت دیارمان در رابطه با فرهنگ قوم ترکمن بنویسم.

شاید علت اصلی آن تعصب به فرهنگ قوم ترکمن که بنده هم جزئی از آن قوم بزرگ هستم باشد. انسان ذاتا چه بخواهد و چه نخواهد نسبت به فرهنگ و آئین نژاد و قوم خودش تعصب دارد گرچه این تعصب نسبی است.

بعضی از مردم خیلی تعصب دارند و به هیچ پند، انتقاد، ‌پیشنهاد و… دیگران توجهی در رابطه با اصلاح ایرادات فرهنگی قوم خودشان ندارند. اما بعضی با منطق و عقل ایرادات سایر مردم نسبت به فرهنگ شان را می پذیرند.

بنده هم از گروه دوم هستم که واقعا خوشحال می شوم اگر ایرادات، معایب فرهنگی  قوم خودم را اساتید با منطق و دلیل بیان دارند‌. اما اصل مطلب:

 امامان جمعه اهل سنت دیارمان خود متوجه شده اند که درسالیان اخیر چقدر فرهنگ قوم ترکمن توسط مردم سایر اقوام مورد تهدید قرار گرفته اند.در مقابل این تهدیدات متأسفانه کمتر نهاد یا سازمانی غیر از چند رسانه ارتباطی و فرهنگی آن هم گذر وار مطالبی گفته اند. هیچ مطلب اعتراضی نگفته و ننوشته اند. از جمله امامان جمعه اهل سنت، نمایندگان مجلس، شوراهای محلی و… .

سؤال : آیا این گروهها هیچ تعصبی به فرهنگ ترکمن ندارند؟ آیا نسبت به عواقب تهدیدات سایر فرهنگ ها آگاه نیستند؟ و…

چطور می شود که یک فرهنگی که قدمت چندین هزارساله دارد والحمدالله هم تا به حال قریب نود درصد فرهنگ خودشان را حفظ کرده اند دراین چند دهه اخیر دچار خیلی تغییرات فرهنگی گشته است؟ آیا دست های پنهانی در جامعه عزم خودشان را جزم کرده اند که فرهنگ و آیین ما اهل سنت ترکمن را تغییر دهند؟ اگر آری، ما چه وظایفی در قبال آنها داریم؟

نمونه هایی ازاین تغییرات را در اینجا بیان میدارم شاید مسئولانی که در خواب غفلت هستند متوجه شوند که فرهنگ قوم ترکمن را چه خطراتی تهدید می نماید:

۱ـ نحوه صحبت های میان مردم که دوست دارند مردم از کلمات غیرترکمنی در زندگی زیاد استفاده کنند

۲- پوشش غیر ترکمنی بخصوص میان زنان ترکمن که آرام آرام گسترش می یابد

۳- فرهنگ عروسی یا عزاداری که درحال تغییر است و از سایر فرهنگ ها الگو می گیرند

۴- نحوه ارتباط ، ازدواج و مراسمات میان جوانان که هیچ با فرهنگ ترکمن همخوانی ندارد.

۵-نامگذاری روی نوزادان که اکثرا اسامی غیر ترکمن بکار گرفته می شود

۶-دکوراسیون منازل که آرام آرام درحال تغییر است و دیگر اثراتی ازفرهنگ ترکمن درآن دیده نمی شود.

۷-تغییرات در ابزار و آلات موسیقی ترکمن که دیگر کمتر در مراسمات از آنها استفاده می شود.

۸- نوع خورد و خوراک ترکمن که الآن کمتر از غذاهای ترکمنی مردم بخصوص جوانان خوششان می آید.

۹-نوع رفتار فرزندان با والدین که دیگر جوانان همانند گذشته احترام والدین را بخاطر الگو پذیری ازسایر فرهنگ ها نگه نمی دارند.

۱۰-عدم توجه مردم بخصوص جوانان به نصایح وتقاضای ریش سفیدان در حل مشکلات خانوادگی و اصرار حل آنها از طریق قوانین سایر اقوام و…

دراینجا دوست دارم امامان جمعه اهل سنت ترکمن نسبت به این تغییرات  تذکرات لازم رابه نهادها ،سازمان ها و… بدهند.

همانطوریکه در چند دهه گذشته یادم می آید که امامان جمعه ازجمله مرحوم طلایی آخوند.مرحوم تکه آخوند نوریزاد و… به این تغییرات فرهنگی هشدار می دادند.

مثلا آن بزرگواران می گفتند چطور می شود مادری فرشته مانند در کنار دختری که حجاب را رعایت نمی کند درخیابان با هم راه بروند؟ اشاره آنها به آرایش و پوشش ساده مادران و ظاهر دختران آرایش کرده همانند فرهنگ سایر اقوام‌ که با هم دربازار دیده می شوند می باشد .

یا متأسفانه در مراسمات عروسی و عزا جوانان خیلی دچار تغییرات فرهنگی گشته اند مثلا انواع واقسام تزئین کجاوه عروسی.استفاده از ساز و آهنگ های سایر اقوام و یا تغییرات در عزاداری ها منجمله پوشیدن پیراهن سیاه که طبق احکام اسلامی پوشیدن لباس سیاه کراهت دارد. رقابت در پذیرایی از مهمانان با انواع و اقسام غذاها و… که امامان جمعه دیارمان نسبت به این تغییرات کاری ندارند.

خلاصه این نوع تغییرات نه تنها درمیان فرهنگ قوم ترکمن دبده می شود بلکه شاید خیلی بیشتر ازاینها درمیان سایراقوام کشورمان هم دیده می شود .بقول بعضی ها چه بخواهی وچه نخواهی جوامع با گسترش رسانه های ارتباطی دچار این تغییرات خواهد گشت .

اما باز دوست دارم بگویم که اگر امامان جمعه دیارمان که قریب نود درصد مردم به خواسته های این بزرگواران ارزش قائل هستند به این تغییرات فرهنگی ایراد و انتقاد کنند و از مردم بخواهند که به فرهنگ و آئین ترکمن احترام قائل شوند.

و ازحاکمان و مسئولان دیارمان بخواهند که با افرادی که عمدا خواهان تغییر فرهنگ ترکمن هستند برخورد نمایند تا شاید با عدم دخالت بیجا وبی مورد افراد خاص فرهنگ ترکمن ها وهمه اقوام دیگر همچون قرن ماندگارشود. به امید آن روز

www.ulkamiz.ir


نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا