یادداشت

افزایش قیمت نهاده های کشاورزی = تهدید امنیت غذایی کشور

پایگاه خبری اولکامیز – کشاورزی امروز جهت افزایش تولید به منظور تامین غذای جمعیت رو به رشد بشر مستلزم بهره گیری از تکنیک های مختلفی میباشد. استفاده از علم تغذیه گیاهی جهت افزایش عملکرد در واحد سطح، یکی از تکنیک های مورد بحث می باشد.

در این راستا در چند سال اخیر به تبع سایر کشورها در کشور عزیز ما نیز بهره گیری از نهاده کودهای شیمیایی توسعه چشمگیری یافته است به طوری که کشاورزان روش های سنتی تقویت خاک از جمله استفاده از کودهای دامی و یا آیش گذاشتن زمین را بتدریج رها کرده و برای باروری خاک مزارع خود به بهره گیری از خاصیت جادویی کودهای شیمیایی در افزایش عملکرد روی آورده اند.

از طرفی تامین انواع نهاده های مورد نیاز بخش کشاورزی نیز تنها در ید وزراتخانه مرتبط یعنی جهادکشاورزی نیست. به عنوان مثال مدیریت منابع آب اعم از زیرزمینی و سطحی و سدها در اختیار وزرات نیرو، تدارک و تهیه انواع تراکتور و کمباین ها به طور کلی افزایش ضریب مکانیزاسیون در اختیار صنعت، تامین یا تولید کودها در اختیار وزارت نفت و…. می باشد.
بنابراین کشاورزی کشور متاثر از تصمیماتی است که در سایر بخش ها گرفته میشود. از طرفی بنا به اصول حاکم بر علم اقتصاد، کلیه ی بخشهای اقتصادی منافع بخشی را بر منافع سایر بخشها ترجیح میدهند و این سرآغاز مشکلات بخش کشاورزی است.
همه اینها در حالی است که کشاورزان به عنوان قشری زحمتکش که از دل سنگ و خاک غذای کشور را تامین میکنند، به مانند بخش صنعت (به طور مصداقی خودروسازها) دارای تشکل‌ها و نیروهای تاثیرگذار در هرم تصمیم گیری کشور نیستند.
تصمیماتی که بدون در نظر گرفتن تاثیرات آن در تولیدات کشاورزی از سوی سایر بخشها اتخاذ می‌شود متأسفانه اولا درآمد کشاورزان را کاهش داده، که نتیجه آن رونق مشاغل کاذب، توسعه حاشیه نشینی، ثانیاً سبب کاهش تولید در سطح ملی و کاهش تولید ناخالص ملی و کاهش رشد اقتصادی و نیاز کشور به واردات غذا را افزایش خواهد داد.
متأسفانه در چند روز اخیر با افزایش چند برابری در قیمت کودهای شیمیایی مخصوصا کودهای دارای ترکیبات فسفر و پتاس که کاربرد زیادی در کشت و زرع انواع نباتات دارند خطر بالقوه‌ای درآمد کشاورزان و امنیت غذایی کشور تهدید خواهد شد.
امید است با مدیریت صحیح از جمله افزایش قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی یا تجدید نظر در قیمت های نهاده های کشاورزی یا تلفیقی از این دو راه حل و … تبعات افزایش قیمت ها در بخش کشاورزی خنثی شود.
حالی ظهری/ کارشناس کشاورزی
۱۲ شهریور ۱۳۹۹

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا