رجب آخوند صیادی ، قاضی القضات ترکمن
با روحانیون و قاریان ترکمن صحرا در رمضان ۱۴۰۰ / بخش ۲۱

پایگاه خبری تحلیلی اولکامیز- امین صیادی : در سال ۱۲۳۷ ه.ش در قوم تورکمن طایفه یموت جعفربای تیره صایادلئ قارا اینجئگ (قرینجیگ) در سنین پیری از الله قلی (بنده قلی) شاهیر فرزند پسری بدنیا می آید که نامش را رجب می گذارند.
تحصیلات پایه را در زادگاه خویش به اتمام می رساند و برای ادامه تحصیلات به بخارا عزیمت می کند و بعد از اتمام تحصیلات به همراه عثمان آخون شاگرد ممتاز بخارا لقب گرفته به درجه آخوندی نائل میگیرد.
علم وی تا حدی بوده که مرحوم عثمان آخون با وجود عالم بودن و همکلاس بودن با وی،او را استاد خطاب میکرده و در مجالس در حضور ایشان هرگز فتوایی صادر نمیکرده است.
رجب آخوند پس از اتمام تحصیلات به حسن قلی برگشته و شروع به تعلیمات علوم دینی می نماید پس از مدتی جهت زیارت بیت الله به دیار پیامبر (ص) مسافرت می نماید که به روایتی ۶ ماه طول کشیده است اما پس از بازگشت، ماموران روس، وی را به جرم رفتن به حج دستگیر نموده و به زندان می افکنند که با وساطت ریش سفیدان، وی را آزاد میکنند.
ایشان به همین سبب دیار کفر را ترک نموده به کومئش دفه می آید و با حمایت مرحوم حاج مظفر خان مظفری معروفترین حوزه علمیه کل تورکمن صحرا را تاسیس نموده و مشغول تعلیمات علوم دینی میگردد .
حاج رجب آخوند صیادی همچنین با حمایت از تدریس علوم جدید ارکان تحصیلات امروزی را پایه ریزی میکند.ایشان همچنین بعنوان اولین نماینده مردم تورکمن در مجلس مشروطه شرکت مینماید و نیز بعنوان قاضی القضات تورکمن صحرا انتخاب میشود.
در برابر اجرای فرائض دینی از هیچ کسی واهمه ای نداشته است بدین صورت که محمدشاه قاجار را بخاطر حلال کردن حرام خداوندی به کومئش دفه راه نداده و وی را بیرون میکند.
این مجاهد نستوه و خادم تورکمن صحرا پس از عمری تلاش و مجاهدت در راه خدمت به خلق در سال ۱۳۱۳ ه.ش دعوت حق را لبیک گفته جان به جان آفرین تسلیم می نماید.روحش شاد و راهش پر رهرو باد.
www.ulkamiz.ir