یادداشت

مسایل زنان در سطح محلی

پایگاه خبری اولکامیز- یاداشت؛ محمد توانگری : مهم ترین دغدغه من در این یادداشت، تفکیک مسایل زنان در سطح محلی از سطح کلان است. نوع جامعه پذیری افراد جامعه کوچک – در اینجا مراد ما زنان است- نسبت به جامعه ی باز که پویاست متفاوت است.

مطالعه ام در طول این سال ها در حوزه ی زنان به من می گوید که نمی توان ” میان بُر ” زد. و در یک بازده ی زمانی کوتاه دغدغه زنان سطح محلی را به سطح کلان ارتقا داد. این نکته نقطه عزیمت به جنبش های زنان است که مسایل زنان را در سطح کلان و محلی یکجا بسته بندی و عرضه می کنند.

با این مقدمه من در ادامه از طریق مدرنیسم به مسایل زنان خواهم پرداخت. مدرنیسم در جامعه ما نسبت به جامعه باز و پویا کارکردی متفاوت دارد. نمونه بارز آن ورود تکنولوژی ست. تکنولوژی ” فرهنگ مادی ” با باورها ” فرهنگ معنوی ” جامعه ما همخوانی ندارد؛ به تعببری جامعه دچار ” پس افتادگی فرهنگی ” شده است.

براساس گفته ی بودیار فیلسوف فرانسوی، جوامعی که انقلاب سیاسی و صنعتی عمیقی نداشته اند جذب تکنیکی ترین وصادراتی ترین وجوه مدرنیته می شوند که وسایل صنعتی و مصرفی و وسایل ارتباط جمعی ست. در وضع موجود ورود تکنولوژی – وسایل ارتباط جمعی- به پایین آمدن سن ازدواج دختران ترکمن” ازدواج زودرس” انجامیده.

در فرایند ناهم خوانی یا سبقت گرفتن فرهنگ مادی از فرهنگ معنوی، خانواده ها این وسایل ارتباط جمعی را ابزاری ” خطرناک و منحرف ” تعبیر کردند. و پیش از آن که ” منحرف ” و مایه ی ” آبروریزی ” شوند به خانه بخت فرستاده می شوند. بدین ترتیب امروزه به یکی از دلایل ازدواج زودرس دختران ترکمن تبدیل شده. مع الوصف عوارض ازدواج های زودرس از زاویه دید مدرن- چرا که بعضی از این موقعیت ها برای این بخش از زنان طبیعی جلوه کند- بدین شرح است: جلوگیری از رشد شخصیت، منزوی شدن، کنترل نامتعارف، تحمیل شرایط روحی و روانی آزاردهنده، تحمیل روابط یا موقعیت اجتماعی خاص، جلوگیری از استقلال فکری و رفتاری، تضعیف اراده و ایجاد احساساتی نظیر ترس و دلهره…

حتا به صورت تاریخی نیز می توانیم به واژه ( ساتمق ) اشاره کنیم. معادل فارسی این کلمه ” فروش ” است. که در ازای ازدواج دختران در گذشته به آن ها اطلاق می شد. این واژه سخیف چنان در فرهنگ جامعه ترکمن عجین شده که خانواده ها امروزه نیز برای ازدواج دختران این واژه را به کار می برند. بنابراین با نگاه بومی به مسایل زنان می توان راه را در جهت فهم درست هموار ساخت.

www.ulkamiz.ir


نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا