مطالب ویژه

مهمترین چالش ها و کاستی های شورای شهر و روستا

پایگاه خبری اولکامیز- با قمرالدین سیدی فعال اجتماعی و فرهنگی شاخص شرق گلستان در باره فرصت ها و تهدیدها شورای شهر و روستا و آسیب شناسی چالش ها و محدودیت ها و کاستی های فرا روی آن گفتگویی انجام دادیم که در ذیل می خوانید:

س- در ابتدای مصاحبه در باره شوراهای شهر و روستا چه سخنی دارید؟ 

بحث شورا ها از پیشینه ای فراتر از دوران قبل و پس از انقلاب اسلامی بر خوردار است. از مقولات نو پدید دوران معاصر نیست.بلکه پدیده شوراها در آیین و شریعت اسلام ،از سابقه ای ۱۴۰۰ ساله برخوردار است.ودر آیات ”وامرهم شورا بینهم” و”شاورهم فی الامر” به صراحت و روشنی از آن یاد شده است. در جمهوری اسلامی واضعان قانون اساسی با وضع قانون  انتخابات شوراها در شهر و روستا عملا مشارکت مردم را در امر تصمیم گیری و تصمیم سازی هموار نموده اند. در حال حاضر تشکیل شوراها نشانگر سیاست دموکراتیک کردن اداره شهر از ناحیه دولت بوده و شورای محلی از زمره ساز وکارهایی هستند که در صورت نهادینگی می توانند در سطح محلی به ایجاد دموکراسی ارائه خدمات و انسجام اجتماعی یاری رسانند .

س- توسعه شوراها چگونه امکان پذیر است ؟

توسعه شوراها می تواند به موجب گستردگی نهادهای غیر دولتی،افزایش مشارکت مردم در اداره امور خود و پاسخگو کردن نهاد مدیریتی گردد. انتخابات شوراها که به انتخابات محلی ویا به نوعی آن را انتخابات درون گروهی می توان اطلاق نمود بیشتر آنچه که به عنوان یک اصل قلمداد گردد به حاشیه رانده شده ،تکثر اقوام و تعدد طوایف بر اندیشه و تفکر پیشی گرفته و بوق وکرنای تبلیغاتی به آن سمت و سو کشانده شده و در نهایت بر آیند کار، آن طور که مطلوب و شایسته باشد رقم نمی خورد و گاها افرادی بر اریکه این نهاد دست می یابند که از وظایف قانونی خویش آگاهی ندارند ، قطعا انتخاب این گونه افراد نه تنها در تسهیل امور ، پل ارتباطی با مسؤلین را به همراه ندارد بلکه با عدم تعامل و تفاهم با همکاران ،دچار سردرگمی شده و آتش تنش را با نداشتن آگاهی لازم از امور محوله شعله ور تر می نماید.

س- چرا شوراهای شهر و روستا غالبا موفق نبوده و کارنامه درخشانی را ندارند ؟

اعضای شورای اسلامی که منتخب ومنبعث یافته از آرائ مردم می باشند در کمترین فرصت مردم  را فراموش کرده و در تعیین هیئت رئیسه و تسهیم و تقسیم کمسیون ها اسیر القاب و الفاظ زود گذر شده وتعهدات اخلاقی و دَین دینی خویش را زیر پای نشیمنگاه متحرک چرخ دار خویش دفن می نمایند و دیوار اعتماد میانه اعضای شورای اسلامی و افراد جامعه فرو ریخته وتعامل فرهنگی و اجتماعی و…در زیر آوارهای بی اعتمادی مدفون شده و موتور کمک های امدادی آنان به دلیل واشرسوختگی کار ساز نبوده و قادر به امداد رسانی نمی باشد. و با توجه به شرایط موجود که نیروی بالقوه آنان که مردم می باشند را از دست می دهند ودر عمران و آبادی ها مردم و کمک های مردمی را که کار ساز کار است از دست می دهند ودر انجام امور و تفویض امتیاز در امر سازندگی از سوی نهادهای دولتی که شرط اول آن خودیاری است شوراها به دلیل عدم تفاهم و تعامل راه به جایی نمی برند .

س – به چه علت شورا های شهر و روستا غالبا هنوز جایگاه واقعی خود را به دست نیاورده است؟

شوراهای اسلامی به عنوان پارلمان های محلی نیازهای محلی و اجتماعی را بررسی نموده و دست استمداد به سوی نهادها و ادارات دولتی می گشاید و دولت نیز با توجه به شرایط به ارائه خدمات می پردازد ودر این امر به منتخبین مردم که شوراها می باشد از در تعاطی اندیشه با آنان بر نیامده و وقعی به حضور آنان نمی نهند و این امر به نظر بنده جایگاه واقعی شوراها را تنزل می دهد. از منظر دیگر بعضی از اعضای شورا با شرح وظایف قانونی خود آگاه نبوده و در مطالبه گری با عدم آگاهی از اختیارات قانونی از ورود به شاهراه قانون طفره نموده و از راه بی راهه ی تنش به کنش و کنکاش می پردازد که به نوعی این امر  آب در هاون کوبیدن است. گاه منتخبین مردم نام شورا شهر و روستا یدک می کشند وبه دلیل مشغله کاری فراوان در جلسات حضور نداشته و یا اصلا علاقه ای به این امور ندارند و کلیه فعالیت خویش رابه امضائ صورتجلسات محصور و محدود می نماید که این امر از منظر عینک عموم بسی ناگوار بوده و بر پیکره جایگاه شورا خط بطلان کشیده و ارزش و اعتبار آن را زیر غبار بی میلی و رغبت به کار، دفن می کند .

س – برای تقویت شورای شهر و روستا و ارتقائ عملکرد شوراهای شهر و روستا و در نتیجه رضایتمندی شهروندان چه راهکارها و تدابیری را پیشنهاد می کنید؟

انتخابات به نوعی از نگاه سیاسی ،امتحانات اجتماعی را به همراه دارد. افراد جامعه اگر با تمسک بر اندیشه و تفکر ، علم و عدالت را سر لوحه کار خویش قرار داده و با پوست اندازی ذهن کرخت از تجاهل و تغافل به سوی سراج منیر گام بردارند و با گشودن دریچه درایت ، ذهن مفلوک و تن مفلوج خویش را از نسیم آرام و گوارای آن تسهیم و تفهیم نماید بی شک جامعه در ارزشیابی اجتماعی رفوذه نشده و پیروز میدان خواهدبود. هر گاه جامعه اصل را بر پایه علم و اندیشه بنا نهاده و پرده بی پرده تعصبات بی منطق را دریده و ”علم ،تعهد وعدالت” را در وادی بی منتهای ذهن خویش به عنوان پرچم نمادین ”حقانیت” عَلم نماید بدون تردیدانتخاب آن اصل بوده و شایستگان جامعه،شایسته ی انتخاب می گردند و نخبگان و سرآمدان جامعه گشایشگر سرحد سرمد انتظارات مردم خواهند بود .زیرا که انتخاب شایسته ، افراد شایسته را بر مسند امور گسیل می دارد و افراد شایسته به عنوان منتخبان مردم با احساس مسؤلیت موتور خموش خدمت را با جنب وجوش وعلائق وسلائق تمام  روشن نموده ،به پیش می راند و مشتاقانه جهت رفع مشکلات مردم طوق مسؤلیت را بر جید خویش می نهند . چون این گونه افراد منبعث یافته از شعور متعالی است با تفقد بر علم و اندیشه شهردار و دهیار خوب را بر می گزیند .و این گزینش های متعالی عملکرد متعالی را در کارنامه چهار ساله گذرای خویش به همراه داشته ومنتخبین و افراد جامعه دست ملاطفت و مهربانی به هم داده وبا خیال راحت بر متکای رضایت تکیه زده و با نظاره بر دوردست ها، جهت عملی کردن پروژه های دیگر چشمان بی رمص خویش را آگاهانه می گشاید.

www.ulkamiz.ir


نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا