مطالب ویژه

آسیب ها و چالش های فراروی شوراهای شهر و روستا

پایگاه خبری اولکامیز- جلال گل، فعال اجتماعی غرب ترکمن صحرا :                      اولکامیز در باره انتخابات پیش رو شورای شهر سه سئوال مطرح کرد. این یادداشت در پاسخ به آنهاست. سئوال اول این بود : ضعف ها و آسیب های شورای شهر را بیان کنید؟ چه عوملی باعث تضعیف این نهاد مردمی میشود ؟ با پیروزی سید محمد خاتمی در عرصه رقابت انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۳۷۶ بخشی از شعار انتخابات خود را در دوره ی اصلاحات نهادینه نمود آن هم انتخابات آزاد شوراهای اسلامی شهر و روستا برای ایجاد ارتباطی منسجم با مسئولان اجرایی برای توسعه و پیشرفت بهتر شهر هاو روستاهای کشور با انتخاب آرای مردمی سر و سامان بخشید که مردم بتواند بدون لکنت زبان بلکه رو در روی نمایندگان محلی خود برای حل مشکلات و دغدغه ها و ارائه راهکارهای مناسب برای تعادل نظر بپردازند تا نظرات آنها و نتیجه‌گیری اعضای پارلمان محلی را به گوش مسئولان ذی‌ربط برسانند.

این اقدام دولت اصلاحات زیبنده و جای تقدیر از بانی آن سید محمد خاتمی دارد مهمترین چالش ها و نواقص در موقعی انتخابات شوراهای شهر و روستا متاسفانه روی آوری مردم به طایفه گرایی و قومیت گرایی ست که باعث عدم ورود افراد خبره و کار گشاه به این گونه میادین تصمیم گیری میشود که در نتیجه متأسفانه باعث ورود افراد کم تجربه یا ناتوان در امر شایسته سالاری شده که به واسطه داشتن طایفه بزرگ و قومیتی در شهرها یا روستاها روی کار آمده که آنچنان آن کارایی لازم برای پیشرفت یا توسعه شهر یا روستا را ندارند.

چرا شورای شهر یا روستا غالباً موفق نبوده و کارنامه درخشانی نداشته اند؟ به چه علت شورای شهر و روستا هنوز جایگاه واقعی خود را به دست نیاورده است؟
یکی دیگر از دلیل عدم موفقیت شوراهای شهر یا روستا در مواقع تبلیغات می‌باشد که بعضی افراد با شعار عوام فریبانه و دور از انتظار قول های نا ممکن را به مردم تزریق می‌نماینداز فرصت بدست آمده بعد از مانور تبلیغاتی و بدست آوردن احساسات مردم باشعارهای پوپولیستی داده شده رها میشود جایگاه بدست آمده خود را مستحکم می‌نماید.

دیگر راه برای تصدی نمایندگی پارلمانی در شهرها یا روستاها غالبا با تشکیل ائتلافاتی را مد نظر میگیرند که در آن گل چینی از افرادی که دارای آرای طایفه ی زیادی نسبت به دیگر افراد دارند را انتخاب میکنند که در بیشتر این گونه انتخابات برای تصدی مقام شهرداریها یا دهیاریها و تعیین ریاست شوراها یا دادند امتیازات منحصر فرد به افراد تشکیل دهنده این گونه ائتلافات در مدت چهار سال میشود که باعث عدم انتخاب افراد بر اساس شایسته سالاری برای تصدی مقامات فوق الذکر شده در نتیجه باعث ترویج بی نظمی در برنامه ریزی دقیق و کارآمد در شهر و روستا شده و همچنین باعث تلنبار شدند مشکلات مردم و عدم توسعه و پیشرفت آن میشود به این طریق شورای شهر و روستا جایگاه واقعی خود را از دست میدهند اختلاسات رواج پیدا میکند.

و ام سئوال دوم : چرا شوراهای شهر و روستا در زمینه نظارت با مشکلات عدیده ای مواجه است؟
برای نظارت و برطرف کردند مشکلات روستا و شهر در وهله اول تخصیص اعتبارات لازم برای اجرای پروژه‌های در حال انجام یا راکد مونده از سالهای قبل با اولویت نیازهای اساسی مردم برای بهره مندی صحیح آنست در صورت برطرف نمودند نواقص قبل با وجود آوردن ایده های نو و بروز باعث رونق اقتصادی و توانمندی افراد آن شهر و روستا شویم ولی متأسفانه عدم اجرای طرح های اولویت دار که مدتی به حال خود رها شده یا خاک خورده مونده در چند دوره دنباله روی ایده های نو خودت هستند که علاوه بر حیف و میل شده اند بیت المال باعث بروز اختلاسات در بین افراد شورا یا شهرداران یا دهیاران یا هر دو طرف میشود‌.

سئوال سوم اولکامیز این بود : برای تقویت شورای شهر و روستا و ارتقای عملکرد آن و درنتیجه رضایتمندی شهروندان چه راهکاری تدابیری را پیشنهاد می کنید؟

در پاسخ به این سئوال باید گفت : به رسمیت شناختن شوراهای روستا و عدم تبعیض در اعمال قانون اساسی کشور هر چندوقت پیش در اعمال قانون در برابر یکی از تجاوز کنندگان حقوق تقویت شوراهای شهر یا روستا تخصیص اعتبارات یکسان است که متأسفانه این مقوله در بسیاری از مواقع این تخصیص اعتبار به صورت عادلانه چه در شهرها و روستاها به وجود نمی آید که بعضاً با بی تدبیری بعضی از مسوولان ذی ربط بجای اولویت بندی مشکلات نقطه به نقطه منطقه روی به گرایشات اقلیتی یا در شهرها یا روستاها پر نفوذ از نظر مسئولان مرکز نشین مواجه میشوند که باعث سرازیری اعتبارات فراوان شود باعث رونق اقتصادی و توانمندی یک یا چند شهر یا روستا بخصوصی از قبل تحمیل شده قرار می گیرد که باعث بروز ناهنجارهای اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی و سیاسی می شود.

هر چند بی شکی هر جای ایران آباد و رشد اقتصادی زیادی داشته باشد باعث دلگرمی و افتخار همه مردم ست ولی با رعایت حقوق شهروندی دیگر مناطق کشور با درایت برابری در اعمال قانون در تخصیص اعتبارات لازم برای شکوفایی و رشد جامعه با هر نوع اقلیت قومی و مذهبی که باشد بهتر راهکار تدابیری که می‌توان مطرح نمود اعمال قانون در برابر دست درازان بیت المال در هر پست و مقام و عدم شکاف در اجرای آن بین مردم عادی با حتی مسئولان بلند پایه جمهوری اسلامی و پایبندی به دموکراسی و عدم نهادینه کردن احزاب تاثیر زیادی در روند انتخابات اعم از شورا یا مجلس و حتی در ریاست‌جمهوری دارد که این نیز بر میگردد به فیلترینک نظارت استصوابی شورای نگهبان که باید برداشته شود تا مردم دل گرم به انقلاب و حضور باشکوه تر در انتخابات پیش رو باشند. /انتهای پیام

www.ulkamiz.ir


نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا