فرهنگی

معرفی اجمالی کتاب: ملِک گرسنه« تقویم شمس تبریزی» از نهال تجدّد

پایگاه خبری اولکامیز- قاریاقدی یُلمه : در مورد موضوع ملاقات شمس تبریز و مولانا،آثار متعدّدی نگاشته شده است.این ملاقات از جمله ی موضوعاتی است که نویسندگان و ادیبان ایرانی و برخی خاورشناسان ملل مختلف بارها به آن پرداخته اند.این آثار،گاه از زبان مولانا و بیشترک از زبان سوم شخص

نوشته شده است؛ اما نهال تجدّد از زبان خود شمس و به یاری مقالات وی وقایع و پیامدهای این ملاقات را به رشته ی تحریر درآورده است.

این نویسنده پس از دو اثر خود: عارف جان سوخته و در جست و جوی مولانا که از نطر موضوعی با ملکِ گرسنه پهلو می زنند، اثر سوم خود را با روشی دیگرگونه به خوانندگان خود تقدیم کرده است.

بیشترینه ی متن اثر،برگرفته از مقالات شمس تبریزی است؛همراه با مناقب العارفین،سفرنامه ی ابن بطوطه و ابیاتی چند از دیوان کبیر،

مثنوی و منطق الطّیر عطّار. تجدد در این اثر،حکمِ خیاطی را دارد که این برگرفته ها را به هم می دوزد و اثری در سه بخش:

پیش از او(مولانا)،با او و پس از او خلق می کند.

بخش اول اثر،اختصاص دارد به دوران کودکی شمس که:«پدر و مادرم مهربان بودند و دلسوز،به خصوص پدرم… دو سخن گفتی،آبش از محاسن فرو آمدی…. ولی من سرشت دیگری داشتم. کم می خوردم.کم می خوابیدم.سخن نمی گفتم،غذا نمی طلبیدم.»

و دوران نوجوانی و جوانی که:«تخمِ بطی بودم زیرِ مرغ خانگی،به پدر گفتم اکنون ای پدر!من دریا می بینم مرکب من شده است.

پدر مرا به دریا سپُرد و خود برِ مرغ خانگی بازگشت.»

شمس مدتی نزدِ شیخ ابوبکر سُلّه باف تبریزی آداب تشرّف آموخت اما:« در من چیزی بود که شیخم نمی دید.»در بیست سالگی،بی تاسف، تبریز را ترک کرد. در بلاد مختلف با مشایخِ هم روزگار،نشست و برخاست؛و پس از گسستگی از ایشان،بر مولانا برخورد.

بخش دوم اثر(با او) به برخوردن و آمیختنِ شمس با مولانا می پردازد.پس از مدتی،شمس،کاملا بر مولانا مسلّط می شود به گونه ای که مولانا کتاب های پدر را نشان می داد و می فرمود:«تا با تو آشنا شده ام،این کتاب ها در نظرم بی ذوق شده است. »

آن ها را می بخشید یا دور می انداخت.شمس،مولانا را از چنگال قومی ناهموار می رُباید و به وادیِ عشق می بَرَد.مولانا دستِ تسلیم

بالا می بَرَد و غم را و عقل را رها می کند و غرقِ عشق می شود.مولانای واعظ و فقیه،عارفی می شود شاعر.عارفی کامل،شاعری پخته.

در بخش سوم(پس از او) شمس،قونیه را ترک می کند که لازمه ی پیری و مرادی،دوری و فراق است؛حتی به بهای رنج و تنهایی.

جدایی از شمس،مولانا را صدچندان غرقِ آتش می کند.شمس می شود.نی می شود و در سوز و گدازِ جدایی از نیستان،می نوازد:

چون تو من باشی و من،تو بَر دوام

هردوتن باشیم یک تَن،والســـــــلام.«منطق الطیر»

تجدد،نهال،ملک گرسنه،تقویم شمس تبریزی،تهران،نشر چشمه،چاپ دوم،پاییز

۱۳۹۹، ۱۷۰ صفحه،۳۶۰۰۰تومان.

www.ulkamiz.ir


نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا