فرهنگی

عذرخواهی، دلیل خردمندی است

پایگاه خبری اولکامیز – عظیم قرنجیک: عبارت؛ “معذرت می‌خوام.» متشکل از دو کلمه بسیار ساده است ، عبارتی که در عین حال ابراز و به زبان آوردنش بسیار سخت است. … گاهاً که لغزشی از جانب کسی؛ – که یا خود شخص موجد آن بوده، و یا کس دیگری باعث و بانی آن ، – روابط جمعی از جامعه را دچار سوء تفاهم و سوء برداشت می کند.

در بسیاری از مواردی این چنینی ، می‌توان با یک عذرخواهی بهنگام ، از این بحران گذر کرد. انسان باید این شجاعت و منش را داشته باشد که عذرخواهی کند. چرا که، عذرخواهی و پوزش از دیگران، موجب آرامش فرد و جامعه می‌شود. و از نظر اسلام هم، عذرخواهی و عذرپذیری امری بسیار پسندیده است.چنان که بزرگان اسلام نیز بر این آموزه تاکید کرده اند:

حضرت علی(علیه السلام) فرموده است: ”
المَعذِرَهُ بُرهانُ العَقلِ “(عذرخواهی، دلیل خردمندی است.)

و دیگر این که ، رسول اکرم صلی الله علیه وآله وسلم به علی (ع) فرموده اند:«یا علی کسی که پوزش کسی که عذر می طلبد ، نپذیرد خواه آن کسی که عذر می خواهد ؛ راست بگوید یا دروغ، به شفاعت من نخواهد رسید.» «من لا یحضرالفقیه ، ج۴، ص۳۵۳.

در پند نامه عطار نیشابوری نیز آمده است:
” هر که را رنجانده‌ای‌ عذرش بخواه /
تا نباشد خصم تو در عرصه ‌گاه. ”

از طرفی ، قبول معذرت‌خواهی نیز موجب می‌شود، ناهنجاری‌ها به هنجار تبدیل شود؛ زیرا وقتی شخص عذرخواهی می‌کند، در حقیقت لغزش و یا سوء تفاهم و برداشتی را پذیرفته است و این مسئله، گامی به سمت بهبود و آرامش و تفاهم و انسجام و اتحاد جامعه است .

لذا بایسته است حسب مورد و ضرورت ، فرهنگ عذرخواهی در جامعه که نشان از خردمندی انسان است، نهادینه شود.
اینک این شجاعت و کار پسندیده و بهنگام دوست فرهیخته مان جناب دکتر سارلی را به فال نیک بایدگرفت ، تا همدلی ها و اتحاد بین آحاد جامعه بیش از پیش محقق گردد.

باشد که چنین بادا

www.ulkamiz.ir


نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

  1. سلام استاد . حق با شما است ولی متاسفانه برای بعضی ها مصداق ان ضرب المثل نرود میخ اهنین در سنگ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا