یادداشت

برج قابوس و توسعه گنبد

اولکامیز – لطیف ایزدی : ثبت جهانی برج قابوس در دوازدهم تیرماه ۱۳۹۱ اتفاقی بزرگ و تاریخی بود . خبر آن چنان مهم و مسرت بخش بود که  موجی از شادی را در نزد عموم مردم  شهرستان گنبدکاووس به وجود آورد .  مردمی که خلف وعده کارگزاران دولت را در پروژه راه آهن دیده بودند و حق مسلم خود را از دست رفته می دانستند این بارسرنوشت برای آنها  به گونه ای  دیگر رقم خورد.

 اینک برج قابوس به عنوان نماد شهرستان  گنبد که قرنها سرافراز و استوار قد برافراشته و شکوه و عظمتی دو چندان دارد برای آنها برگ برنده ای می شود و زنگهای توسعه و پیشرفت را  به صدا در می آید . بدون شک صدای این زنگها برای عموم مردم خوشایند خواهد بود . ثبت جهانی برج قابوس رویدادی شگرف است  که نمی توان ازکنار آن به راحتی گذشت . بلکه از زاویه های مختلف  به آن نگریست و آن را مورد کنکاش قرار داد. به نظر نگارنده برای توسعه شهرستان گنبد فرصت بزرگی است که مسئولان فرصت را مغتنم بدانند و از آن  برای توسعه همه جانبه و متوازن شهرستان استفاده کنند.  در این مجال مطالبی به ذکر نکاتی در این باب می پردازم .

۱ – صنعت توریسم ، صنعتی پر درآمد می باشد که نقش مهمی در اقتصاد کشورها دارد و چرخهای اقتصاد کشورهایی چون ترکیه و مصر با آن می چرخد .  صنعتی که روز به روز رونق پیدا می کند و کشورهای دنیا برای جذب گردشگران رقابت می کنند . برج قابوس پانزدهمین اثر تاریخی  ایران است که به  ثبت جهانی می رسد . گرچه ایران قابلیت های بیشتری برای گردشگری دارد .

۲-  با ثبت جهانی برج قابوس در سازمان بین المللی یونسکو بدون شک میزان حضور گردشگران داخلی و خارجی به شهرستان گنبد کاووس و ترکمن صحرا  بیشتر خواهد شد پس بنابراین مسئولان استانی و شهرستانی برای پذیرای مسافران آماده باشند وتدابیر لازم را بیندیشند و  تدارک های لازم را فراهم کنند . بی تردید این مسئله دراقتصاد شهر موثر خواهد بود .  

۳- شهرستان گنبد از جاذبه های متعدد مذهبی – تاریخی – طبیعی –فرهنگی برخوردار است . قابلیت ها و پتانسیل های متعددی از جمله امامزاده یحیی ابن زید – شهر تاریخی جرجان – تالابهای آلاگل و آلما گل و دانشمند آتا  و مردم ترکمن با فرهنگ و آداب و رسوم خاص هر کدام برای جذب توریست کافی است که این دیار کهن را از دیگر مناطق استان متمایز سازد. مسلما با اندکی توجه و حمایت باعث رونق صنعت گردشگری در منطقه خواهد شد .

۴- به نظر می رسد که با جهانی شدن برج قابوس می توان گنبد را مرکز فرهنگی و تاریخی  استان گلستان تلقی شود . شایسته است که  نگاه و رویکرد مسئولان ملی و استانی به این سرزمین تاریخی  در حول این محور باشد .

۵- بلندترین برج آجری جهان را یونسکو به عنوان یک  سازمان معتبر جهانی آن را تایید و ثبت کرد و ازاین به بعد به آن بودجه ای نیزبه آن اختصاص خواهد داد . مسئولیت شهرداری و اداره میراث فرهنگی  در این باب به مراتب بیشتر شده است امید است که از این امتحان پیروز در بیایند . بالطبع  استفاده از تجربیات دیگر شهرهای توریستی  و همفکری با نخبگان و صاحب نظران راهگشا ی آنها خواهد بود .   

 ۶- برخی متاسفانه هنوز فکر می کنند که برج قابوس در گرگان امروزی ( استرآباد )  قرار دارد. چنانکه که چندی پیش در شبکه دو تلویزیون کشوردر  برنامه دو راهی مسابقه ای تلفنی مطرح شد که عنوان سئوال این بود : برج قابوس در کدام شهر قرار دارد ؟ جوابها سه گزینه ای بود . گرگان – بجنورد – ساری . و از گنبد مکان واقعی برج خبری نبود. و این تعجب همگان را برانگیخت .

 روزنامه همشهری نیز  درکمال تعجب در یازدهم تیرماه در صفحه اول خود در باره ثبت جهانی برج قابوس نوشت که این برج  در گرگان قرار دارد. این  مسئله  گاف بزرگی برای این روزنامه معروف بود. چند روز بعد ضمیمه استانی همشهری نیز این خطا را تکرار کرد.. این موارد حاکی از این واقعیت است که برج قابوس نیاز به معرفی و تبلیغ بیشتری دارد . در جهت شناساندن بلندترین برج آجری جهان نشریات و رسانه ها و سایت ها می توانند نقش مهمی ایفا نمایند .

۷- سخن آخر اینکه آیا با جهانی شدن برج قابوس گنبد چرخهای توسعه گنبد سریعتر خواهد پیمود ؟ آیا این اتفاق میمون به مانند دیگر شهرها از جمله اصفهان و  شیراز باعث برکات و نتایج سودمندی به نفع مردم این دیار تاریخی  خواهد شد ؟           

 منبع : هفته نامه صحرا

 


نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا