مطالب ویژه

آقای صمدلویی کلی گویی نکنید لطفا با عدد و رقم سخن بگویید

به نام شایسته سالاری به کام « قومیت گرایی سیاسی و محفلی»

پایگاه خبری اولکامیز – لطیف ایزدی*: در پی انتشار نامه ی سرگشاده ی بیش از ۵۰ تن از شخصیت ها و فعالان سیاسی اجتماعی فرهنگی و رسانه ای گنبدکاووس و استان گلستان خطاب به استاندار گلستان مبنی بر ضرورت انتصاب فرماندار شایسته ترکمن در شهرستان گنبدکاووس، دکتر حامد صمدلویی در واکنش به آن مطلبی با تیتر: « ارجحیت شایسته سالاری بر قوم گرایی » نوشت و در فضای مجازی منتشر کرد.

در نقد این نوشته نکاتی را بیان میکنم باشد که گوش شنوایی پیدا شود:

یک. در وهله اول تیتر مطلب گول زننده است و با محتوای نوشته همخوانی ندارد. یکسویه نوشته شده و مطالبه ترکمنها برای مشارکت متوازن و متعادل در مدیریت ها را بر نتابیده است و متاسفانه آن را قومیت گرایی می پندارد. باید به آقای دکتر گفت مطالبه ترکمنها یک فعل و حرکت سیاسی است نه قوم گرایی.

دو. ایشان با رندی خاص تیتری انتخاب کرده که عامه پسند است. ما هم با شایسته سالاری موافقیم ولی چرا شایستگان ما دیده نمی شوند؟ چرا نیروهای توانمند و متعهد ترکمن مشارکت بایسته و شایسته در مدیریت ها و مسئولیت ها ندارند؟ چرا به بهانه های واهی و بی اساس کنار گذاشته می شوند؟! چرا  در مناصب مختلف به شایستگان ترکمن میدان داده نمی شود تا تعهد و لیافت خود را نشان دهند.

وقتی هم کنشگران و اصحاب رسانه مشارکت عادلانه نه حداقلی آنها را در سطوح مختلف مدیریتی مطالبه می کنند براحتی انگ قومیت گرایی می زنند. ولی دیگران مسئولیت ها را قبضه می کنند برای انها شایسته سالاری حساب می شود و قوم گرایی نیست !

سه.  نامبرده می نویسد : « باید بپذیریم ترکمن ها در حوزه های انتصاباتی گلستان و شهرستان ها و بخشهای ترکمن نشین و همچنین در کرسی های که با انتخابات تعیین می شود اگر بیشتر از فارسها در تصمیمات نقش نداشته باشند کمتر ندارند »

از دکتر که خود را ( پژوهشگر علوم سیاسی ) می دانند انتظار می رود که برای ادعای خود دلیل  بیاورند و با عدد و رقم سخن بگویند و از کلی گویی بپرهیزند.

آیا در شورای عالی اداری استان گلستان از حدود یکصد مسئول چه تعدادی از شایستگان ترکمن حضور موثر دارند؟ آیا به تعداد انگشتان دست می رسد؟

راستی از تعداد مدیران کل در استان ( ۷۰ مورد )، چند مدیر کل ترکمن داریم؟  اصلا بفرمایید چند معاون مدیر کل داریم؟

به راحتی می توانید به آمار دسترسی داشته باشید. آن موقع موتجه خواهید شد که ادعای شما اشتباه بوده و با واقعیت فرسنگ ها فاصله دارد.

با پرس و جویی که داشتم دریافتم در حال حاضر از قوم ترکمن، تنها آخوند میرزاعلی مدیرکل کتابخانه های عمومی استان گلستان می باشد و  دو – سه تن دیگر نیز معاون مدیر کل هستند. همین و بس .

 آیا همه ظرفیت ما فقط این است؟ آیا این واقعیت معنایی جز تبعیض و نابرابری ندارد؟

در حالیکه که بیش از ۴۰ درصد جمعیت استان گلستان را ترکمنها تشکیل می دهند. چرا  آنها را به بازی نمی دهند؟ و از شایستگان شان در مناصب دولتی و حاکمیتی کمترین استفاده می شود؟  

فی المثال دکتر مرادی که بالاترین مدرک را دارند و سابقه ۱۰ سال معاونت آموزشی دانشگاه علوم پزشکی سیستان و بلوچستان را داشته و معاون دکتر شهریاری بوده . چند سالی است که در استان گلستان مشغول به خدمت می باشد ولی چرا توانمندی و ظرفیتش را نمی بینید؟

مشت نمونه خروار …

آقای صمدلویی ای کاش در باره ادعای خود دلیل می آوردید و با سند و مدرک مطلب می نوشتید.  گویا شما رؤسای بانک ها  را جزو  آمار حساب می کنید؟!!

چهار.  حال برگردیم به شهرستان های ترکمن نشین .

لطفا به این اعداد و ارقام توجه کنید :

در شهرستان گنبدکاووس که پرجمعیت ترین منطقه ترکمن نشین ایران می باشد از ۵۲ اداره ، تنها ۱۷ اداره رؤسای ترکمن  می باشد . در واقع ۳۲ درصد. آیا این نابرابری نیست؟ آیا وزن جمعیتی و  سیاسی ترکمنها این است؟ ما نمی گوییم که صد در صد مسئولین از ما باشند نخیر. حرف ما این است که عدالت را رعایت کنید و شایستگان ترکمن را هم ببینید.

در شورای اداری شهرستان گنبد که اعضای آن نزدیک به ۷۰ نفر می باشد تعداد معدودی از فرزندان این قوم حضور دارند.علت چیست؟ آیا نیرویی شایسته پیدا نمیشود؟ یا  اینکه اراده ای بر بکارگیری از شایستگان آنها وجود ندارد.

در شهرستان آق قلا از ۴۷ اداره مستقر بعلاوه یک بیمارستان و دو دانشگاه در کل  ۲۱ مسئول ترکمن داریم. یعنی از نصف کمتر. آیا حق ما این است؟!

 در حالیکه بالای ۷۰ درصد جمعیت این شهرستان را ترکمنها تشکیل می دهند و نیروهای متعهد و توانمند در بین شان کم نیستند.

در شهرستان های بندرترکمن ، کلاله هم داستان به همین منوال است و نابرابری کاملا مشهود است.

فقظ در شهرستان مراوه تپه وضعیت کمی فرق می کند. به علت دور بودن آن از مرکز استان و شهرهای همجوارش، بیشتر مدیران بومی هستند به همین علت مراوه تپه منطقه ای مدیر پرور است که در مناطق دیگر هم مسئولیت دارند.نشست به جمعیتش مدیران زیادی دارد. ناگفته نماند گاه  دور بودن نیز فوایدی دارد.

 در شهرستان علی آباد درصد مشارکت ترکمنها در سطوح مدیریتی بالای شهرستان چقدر است؟

در شهرستان آزادشهر و گالیکش چگونه ؟

آمارها بسیار پایین است.

پنج . وی می نویسد: « با نگاهی به منتخبین ادوار مجلس حوزه های انتخابیه منطقه از بدو انقلاب تا کنون و همچنین در همین دوره اخیر انتخاب منتخب ترکمن خبرگان رهبری که با حمایت قاطع فارسها نیز همراه بود و یا برای اولین بار منتخب ترکمن مرکز استان برای مجلس شورای اسلامی گواه وضعیت همزیستی و نقش پر رنگ ترکمنهای گلستان را متبادر می نماید »

باید گفت نمایندگان و شورای شهر و حتی شهردار در مقوله بجث ما نمی گنجند و متفاوت هستند بحث ما سر انتصابات است. مشارکت در قدرت حق طبیعی همه آحاد جامعه است. همه باید در کیک قدرت سهیم باشند. ولی چرا نیروهای توانمند ترکمن در سطوح بالای مدیریتی ادارات و دستگاههای دولتی و  نهادها و ارگان حاکمیتی نیز کمترین حضور را دارند. 

شش . صمدلویی می نویسد: در بخش جامعه مدنی استان گلستان نیز شاهد نقش آفرینی نخبگان ترکمن در پارلمان خصوص ( اتاق بازرگانی )، کانون وکلا ، سازمان نظام مهندسی ساختمان، سازمان نظام پزشکی، سازمان نظام مهندسی کشاورزی، احزاب، رسانه ها و …در تمامی ادوار بوده و هستیم/

شما که اهل پژوهش هستیم انتظار می رود تحقیق کنید مشارکت اقوام مختلف گلستان با توجه به وزن سیاسی و اجتماعی و شایستگی آنها چگونه است؟ آیا عادلانه است؟ آیا متوازن است؟ به ضرش قاطع می گوییم اینجا هم عادلانه نیست و با کاستی های فراوانی همراه است.

هفت. در ادامه می نویسد: « باید پذیرفت برای محرومیت زدایی و توسعه پایدار گلستان آنچه از قوم و حزب و دسته و جناح های های سیاسی اهمیت بیشتری دارد شایسته سالاری و انتخاب گزینه های کاردان و متخصص و متعهد است »

بله ما هم قبول داریم به دنبال شایسته گزینی و سپردن کارها به کاردان هستیم ولی اگر انحصار طلبی ها و تمامیت خواهی ها بگذارد؟ متاسفانه به نام شایسته گزینی، شایستگان یک قوم کنار گذاشته میشوند چرا که نگاهها همراه با تبعیض است. این را به چشم می بینیم.

هشت. در پایان می گوید: « با تغییر چندین سرمربی سردار آزمون به دلیل شایستگی همچنان نوک حمله ثابت تیم ملی فوتبال کشورمان است »

و اما موضوع سردار آزمون  قیاس مع الفارق می باشد. وقتی مدعی دکتری سیاسی متوجه تفاوت بازی فوتبال و محیط سیاسی نیست از دیگران چه انتظار؟

بازی فوتبال با توانایی های فردی و در یک جمع همگن است. اگر فوتبالیست تمرین نکند و از جای شروع نکند هیچگاه نمی تواند یک توپ زن خوب شود.

چرا شما نمی خواهید اجازه دهید که فردی شایسته در زمین سیاست و اجتماع وارد بازی شود تا نشان دهد بازی ترکمن و فارس نمی شناسد شایستگی و مهارت می خواهد.

ضمنا حوزه ورزش متفاوت است به دلیل اینکه توانمندی ورزشی جزء امور مشاهده ای و ملموس است از این جهت امکان تبعیض در آن کمتر است ولی اموری نظیر توانایی های مدیریتی به راحتی قابل مشاهده نیست و نخست نیازمند اعتماد و توزیع  فرصت برابر و ایجاد شرایطی برای رشد می باشد که این امور از شایستگان ترکمن دریغ شده است.

*مدیر رسانه اولکامیز

www.ulkamiz.ir


نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا