نگاهی کوتاه به بحشی از عملکرد شهردار و شورای شهر گنبد (دوره پنجم)
پایگاه خبری اولکامیز- محمد چرکزی دانش آموخته علوم تربیتی مهندسی شهرسازی عمران و فوق لیسانس جغرافیا برنامه ریزی شهری نوشت:
تقریبا پنج سال از اعتماد شورای شهر چهارم و پنجم شورای شهرگنبد به شهردار محترم مهندس منصور طعنه گنبدی می گذرد در این مدت آقای شهردار با عملکرد خویش توانسته است تعامل بسیار خوبی را در زمینه های گوناگون با مردم و شورای شهر و مسئولین اجرایی شهر گنبد از خود به یادگار گذارد در این راستا در طول ۵ سال، وی به نظر می رسد یکی از مدیران موفق در سطح شهر گنبدکاووس بوده است
اکنون که در پایان عمر دوره پنجم شورای شهر و سرآغاز دوره ای دیگر از شورای شهر هستیم لازم دیدم در نگاهی کوتاه با اندک بضاعت خویش به بخشی از عملکرد آقای شهردار و شورای شهر گنبد بپردازم :
۱-پس از آنکه شورای چهارم حدودا در سال پایانی عمر خویش با رای قاطع ، منصور طعنه گنبدی را به عنوان شهردار گنبد کاووس انتخاب کردند وی با دیدگاه و رویکرد انسان مدارانه در مدیریت شهری و با اعتماد به نفس سالم توانستند امکانات و بودجه اندک شهر گنبد را ( در مقایسه با سایر شهرهای هم سطح ) خصوصا در سه سال اخیر که با توجه به افزایش شدید و ناگهانی تورم ناشی از تحریم و تلاطم اقتصاد ملی مصادف بود و هر روز قیمت فراورده های تولیدی و ساختمانی و ماشین آلات و تجهیزات متغیر و افزایش می یافت، آبادانی را در محلات مختلف بویژه در محلات حاشیه ای گنبد جهت رفا ه مردم به ارمغان آورد.
در این مدت بسیاری از محلات طعم عمران را به عینیت مشاهده کردند در این زمینه می توان به آسفالت کوچه و خیابانها و احداث پارک های محله ای و ناحیه ای و تملک وخرید زمین و زیرسازی و جدول کشی و آسفالت بلوار ۳۰ متری مقداد که حدودا بیش از دو دهه قبل ( ۲۵ ) سال پیش مصوب و در این مدت بلا تکلیف و مورد بی مهری واقع گردیده بود و به خرید ماشین آلات و تجهیزات و معدن و راه اندازی کارخانه آسفالت جهت شهرداری اشاره کرد.
۲- شهردار محترم وشورای شهر با کمک فرماندار محترم و هدایت امامان جمعه و با درک بالای فهم سیاسی اجتماعی و فرهنگی توانستند فرصت را مغتنم شمرده و زمینه خدمات اجتماعی و عمرانی و…. بهتری دراین مدت به مردم سطح شهر ارایه نمایند.
۳-در آغازین روز های سال ۱۳۹۸ ، بخش وسیعی ازشمال و جنوب شهر گنبد دچار طغیان و سیل گرگان رود و چهل چای واقع گردید و در این حادثه طبیعی باکمک و هدایت تیم مدیریت بحران شهرستان توسط فرماندار محترم و مدیریت قاطع و صحیح شهردار محترم که از ابتدا تا انتهای سیل، خستگی ناپذیر درپای کار بودند و همچنین حمایت و ایستادگی مردم در برابر طغیان سیل، شهر گنبدازسیل خروشان رودخانه گرگان و چهل چای کمترین آسیب را متحمل گردید و از آسیب های جدی و تخریب ویرانگر سیل با خارج کردن سریع سیلاب شهری از سطح شهرجلوگیری گردید و شهردار و شورای شهر با بسیج امکانات شهرداری و مردمی و….با کمترین هزینه ممکن و توسط پاکبانان زحمت کش شهرداری و مردم و…. در کمترین زمان نسبت به شستشو و پاکسازی خیابانهای شهر اقدام نمودند و شهردر کمترین زمان ممکن به حالت عادی بازگشت.
همچنین با بیمه ساختمان های شهر توسط شهرداری و پرداخت خسارت ناشی از سیل گرچند اندک بود اما مرهمی بود بر پیکره رنجدیده خانوارهایی که از بروز سیل خسارت دیده بودند این امر مورد خوشحالی و تحسین بسیاری از خانواده ها از شهردار و شورای شهر گردید
لذا عملکرد وی در جریان سیل گرگانرود و چهل چای و آن روزهای حساس نشان دادکه وی توانایی لازم و بالقوه ای را در راهبری ومدیریت بحران ناشی از سیل به عنوان شهردار را دارد.
۴-همه می دانند لازمه ارائه امکانات رفاهی و عمرانی به شهروندان علاوه بر مدیریت و دانش فنی ، داشتن امکانات و منابع مالی است لذا منابع مالی از محل جذب اعتبارات دولتی ، در آمد زابی شهرداری از محل ارائه خدمات و… و از منابعی است که از قبل سرمایه گذاری شده است بدست می آید در این راستا در دوره شهرداری مهندس گنبدی بودجه و درآمد شهرداری گنبد از چند میلیارد به چند صد میلیارد تومان ارتقا یافت بطوریکه می گویند که امسال سال ۱۴۰۰ بودجه شهرداری از ۱۸۰ میلیارد تومان سال ۱۳۹۹به ۹۵۰ میلیارد تومان توسط شورا مصوب واعلام شده است .
لازم است تحقق این بودجه با هماهنگی مسئولین دوایر مختلف شهرداری ورایزنی ها ی شخص شهردار با تمامی بازی گران شهر و مسئولین شهرستانی استانی و ملی ممکن می گردد گرچند برخی از افراد تحقق این بودجه را در تاریخ شهرداری گنبد بلند پروازانه می دانند اما یقینا آنانی که این بودجه را در لایحه پیشنهاد و توسط شورا مصوب نمودند می توانند در تحقق آن در صورت حمایت ها و هماهنگی های لازم گامهای موثری بردارند و آن را محقق نمایند.
۵- لازم است ذکر کنم مرحوم دکتر شکوئی بازیگران شهر را به چهار گروه تقسیم می نمایند:
الف ) دولت مردان
ب) سرمایه داران وسرمایه گذاران
ج ) نخبگان و تحصیلگردگان
د) مردم عادی
همچنین وی نخبگان و تحصیل کردگان را به دو زیر گروه :
۱- نخبگان و تحصیلکردگان در خدمت دولتمردان و سرمایه داران
۲ – نخبگان و تحصیلکردگان در خدمت مردم عادی (عوام) تقسیم بندی می نماید.
به نظر وی همه این بازیگران می خواهند نتیجه را به سود خود تمام کنند و از سویی وی معتقد است همه این گروهها به مردم نیاز دارند.
به نظر نگارنده شهردار طعنه گنبدی و شورای شهر تمام قواعد بازی را بخوبی رعایت کردند و در پای کار با علم و دانش وآگاهی و صداقت و شهامت ایستادند بطوریکه عملکرد وی نشان می دهدشهردار محترم مسلط به جذب مشارکت و همراهی بخش اکثریتی از شهر و معتقد به خرد جمعی است .
۶- باتوجه به انتخاب مدیران با انگیزه دوایر شهرداری و هماهنگی آنان نسبت به هم و درصورت عدم هماهنگی جابجایی سریع انان در دوره مدیریت وی نشان دهنده تسلط وی به امور می باشد و می توان بیان کرد تلاش های وی در این زمینه موید تجربه مدیریتی موفق در اجرای پروژه های مهم و تاثیر گذار شهری است.
۷- اگر در سطح شهر گذری کنیم به نظر می رسد وی در اجرای طرح تفصیلی شهر که توسط شورای عالی وشهرسازی و معماری ایران مصوب می گردد و اجرای برخی از مصوبات آن به شهرداری مرتبط است و بودجه اجرایی آن توسط شورای شهر مصوب میگردد با کمک و هدایت شورای شهر موفق عمل نموده است .
۸- ازسویی برخی از شهروندان با نگاهی گذرا در خصوص برخی مشکلات شهر بطور اخص در زمینه ترافیک کندی آن در خیابان های مرکز شهر در خواست های به حقی را دارند اما لازم است یادآوری نمایم متاسفانه این امر به نظر میرسد. بر می گردد ، به نقاط ضعف مطالعات طرح جامع و تفصیلی شهرگنبد کاووس که در دوره سوم شورای شهر مطالعه و مصوب گردیده بود.
لذا آنان که طرح توسعه شهری گنبد را مطالعه و آنرا جهت اطلاع و رفع ایرادات وبیان پیشنهادات به شورای شهر اسبق (دوره سوم ) ارائه کرده بودند و سپس جهت تصویب به شورای برنامه ریزی استان و نهایتا به شورای عالی شهرسازی ومعماری ارائه نمودند.
به نظر می رسد در مطالعات طرح جامع وتفصیلی فقط اجرای برخی از عناصر ارتباطی جهت ترافیک روان در سطح شهر را درحدجمعیت حدودا ۱۴۰۰۰۰ نفری را تا پایان برنامه طرح تفصیلی را پیش بینی وبر مبنای آن جمعیت ، برنامه ریزی و مصوب نموده اند و از جمعیت حوزه نفوذ گنبد که تقریبا به یک میلیون نفر میرسد و این شهر راکه به تمامی شهرستان های شرقی استان گلستان از علی آباد کتول تا مراوه تپه خدمات لازم را دربخش های اقتصادی فرهنگی و درمانی و آموزشی وبازرگانی… ارایه خدمات می نماید در نظر نگرفته اندوچون روانسازی ترافیکی در طرح تفصیلی گنبد کمتر مورد توجه بوده شورای شهر و شهردار مستقیما نمی توانستند دراین مورد پروژه های اساسی را مسقلا تعریف و عمل نمایند .
۹- گرچند شهر گنبدقابوس از نظر سیاسی مرکز استان نمی باشد امااز نظر عملکرد اقتصادی وبازرگانی به جد می توان بیان کرد که گنبد کاووس مرکز اقتصادی استان گلستان است و به این لحاظ است که در ایام روزبه علت ایاب وذهاب وسفر، برخی از جمعیت سکونتگاههای روستایی و شهر ی ، واقع در حوزه نفوذ شهر گنبد ترافیک در مرکز و حواشی پیرامونی مرکز شهرکند و روان نمی باشد.
لذا ،شورای شهر با دید علمی منطقی و قانونی بعد از گذشت ۵ سال از زمان تصویب طرح جامع وتفصیلی شهر گنبد می توانست تقاضای تجد نظر بمنظور رفع مشکلات ترافیکی و روان نمودن آن و رفع سایر مشکلات ناشی از افزایش قیمت زمین ومسکن و…. را می نمود ولی متاسفانه به نظر می رسد با توجه به حجم زیاد وخستگی ناشی از کار و پاسخگویی به ارباب رجوع و عدم بهره گیری از مشاوران وعدم دعوت از صاحب نظران و تورم افسار گسیخته ناشی از تحریم و اقتصاد ملی که هر برنامه ای را عملا در مرحله ای از اجرا مغلوب می کرد ،در این زمینه کمتر تلاشگر دیده است .
۱۰- باتوجه به مراتب فوق الذکر اگردر پایان دوره شورا و شهرداری با در نظر گرفتن جمیع جهات واز منظر منصفانه وانسانمدارانه وقانونمداری نگاهی بیندازیم بی شک دوره خدمتگزاری منصور طعنه گنبدی و شورای شهر بویژه در سه سال اخیر که یکی از حساس ترین دوره های تورمی ناشی از تحریم و اقتصادملی بود واز سویی بیماری هولناک ومنحوس کرونا که بسیاری از طرح وپروژه های بخش خصوصی ودولتی رادر سطح محلی واستانی و ملی زمین گیر کرد وسبب رکود شدید اقتصادی گردید یکی از دوره های موفق شهردار و شورا در گنبد کاووس در زمینه عمرانی و مدیریتی است وشایسته است از توانمندی ها وتجربیات شهردار محترم آقای منصور طعنه گنبدی به عنوان یکی از مدیران بومی موفق تشکرو در سطوح شهری و استانی وملی استفاده کرد.
۱۱- در پایان به عنوان یک شهروند عادی وظیفه خویش می دانم ضمن عرض خسته نباشید به جناب آقای مهندس منصور طعنه گنبدی شهردار محترم وتمامی اعضای شورای پنجم گنبد ،از همه آنان نهایت تشکر و قدر دانی را می نمایم .
www.ulkamiz.ir
باسلام
جناب آقای مهندس طعنه گنبدی همچون سایر اسلاف خود زیرمجموعه مدیران سنتی شهری میباشند فاقد تخصص مدیریت نوین شهری که حتی از حلقه مشاوران متخصص نیز محروم بودند
نگرش تک بعدی ،خطی و بسیار ابتدایی به محورهای توسعه زندگی شهری نماد همچون مدیران سنتی میباشد
در نگاه ایشان و مدیران اینچنینی توسعه شهری مساوی با نهضت آسفالت بوده و ایجاد سرعت گیر بر روی گذرها
امیدواریم شورای آینده به شهر نگاهی ارگانیزمی و پویا و واجد زندگی داشته باشند
برای مناطق توسعه نیافته پیوستهای فرهنگی اقتصادی ضمیمه کرده برای نقطه به نقطه شهر برنامه های مبتنی بر توسعه متوازن طراحی نمایند