سواد رسانه ای با فیلتر کردن منافات دارد
پایگاه خبری اولکامیز – حاجی محمد آرازی قوجق*: ابتدا باید به تعریف سواد رسانه ای رجوع کنیم . کارشناسان سواد رسانه ای را “داشتن مهارت لازم برای برخورد عاقلانه با رسانه ها و فهمیدن هدفشان و در نظر گرفتن تاثیر آنها روی افکار و سبک زندگی ما ” تعریف کرده اند.
افراد، با سواد رسانه ای قادر به کشف پیامهای پیچیدهی موجود در محتوای تلویزیون، رادیو، شبکه های اجتماعی، بیلبوردهای تبلیغاتی، اینترنت و سایر رسانهها می شوند.
آنها همچنین میتوانند رسانههای خود را ایجاد کرده و در شکلگیری فرهنگ رسانهای مشارکت فعالانه داشته باشند، این امر سبب میشود مردم از حالت منفعل و مصرفی خارج شده، از رسانهها به صورت هوشمندانهای بهرهمند شوند.
در دنیای کنونی به قدری نقش رسانه با آمدن فضای مجازی در زندگی تمام جوامع بشری پیچیده گردیده که دامنه آن از یک سمت به مضرترین و از سمت دیگر به مفیدترین ابزار تبدیل شده است.
لذا تا اینجای ماجرا ما در جامعه خود نمره قبولی را در این باره کسب نکرده ایم ، نه به آسیب های آن کامل آگاهیم نه به فوایدش! دلیل این مدعا هم نبود برنامه ای مدون برای فضای مجازی در کشور است.
از میان تجارب مختلف بدترین تجربه ای که می توانستیم داشته باشیم رقم خورده است.
در شرایطی که دنیا زودتر دست به کار شده است. از قانون کپی رایت و سایر حقوقی که تضمین کننده حق فردی و اجتماعی افراد بوده شروع کرده اند.
امروز به جایی رسیدند که محتوای گروه سنی کودک و نوجوان پایش میشود. محتوای ترویج خشونت و بزه غربال و برابر قوانین خویش تولید کنندگان محتوا یا سازندگان سخت افزارها را مکلف به رعایت آن نموده اند. چه بسا سختگیرانه هم عمل میکنند.
حال آنکه با کمال تاسف ما هنوز بر سر دوراهی چه کنم مانده ایم ! فیلتر رفع شود یا نشود؟!
طرحی شکست خورده و عاملی جهت تعطیلی بقیه طرحها و تدابیر مفید!
مصونیت جامعه ( از گزند اخبار جعلی, محتوای پوچ ، ضد هنجارها و …) فقط با بالا بردن سواد رسانه ای جامعه محقق میشود نه با انکار و فیلتر و بستن!
تجربه نشان داد گویا اینکه با فیلتر کردن عملا فضای مجازی ما رهاتر , قانون گریزتر و نا امن تر گردیده است.
لذا تنظیم چارچوبی منظم جهت رعایت حقوق همه جانبه جامعه در فضایی امن با سلامت لازم همراه با ارتقای سواد رسانه ای توسط حاکمیت با کمک فعالان عرصه مجازی از ضروریات محسوس می باشد.
*فرهنگی بازنشسته
WWW.ULKAMIZ.IR