
پایگاه خبری اولکامیز – لطیف ایزدی :
چند شب پیش در یکی از مساجد گنبد، امام جماعت مسجد قبل از نماز تراویح، دقایقی در باره موضوعات مختلف سخن گفت. یک موردش در باره ربا بود.
این روحانی ترکمن با استناد به یکی از آیات قرآن کریم گفت: وام حرام است. اسلام حتی با یک درصد بهره وامی هم مخالف است. کسی که وام می گیرد در حکم زنای با محارم محسوب می شود.
وی به این سخن کوتاه بسنده کرد و توضیحات اضافی و تکمیلی نداد.
دهها تن از نمازگزاران مشغول استماع این سخنان بود و البته شاید دهها نفر همچون صاحب این قلم از وام استفاده کرده اند.
فردای آن روز یکی از دوستان اهل قلم و مطالعه را دیدم و قصه را به او تعریف کردم.
وی که اهل بحث و گفتگو بود و آن روحانی را می شناخت از من خواست که وقت بگیرم تا با ایشان در مورد وام و ربا گفتگو کند.
من هم به روحانی گفتم فلانی با شما می خواهد در باره وام صحبت کند بهش وقت دهید تا برای گفتگو به نزد شما بیاید. وی قبول نکرد و علت را هم بیان نکرد فقط گفت بروید با دارالافتای حوزه حنفیه صحبت کنید.
وقتی این حرف را به دوست روشنفکرم گفتم ناراحت شد و گفت این روحانی بسان طبل توخالی است و در باره وام و ربا چیزی در چنته ندارد.
تکمله :
روحانیون محترم که برای دین تلاش می کنند زیبنده است در مورد مسائلی سخن بگویند که آگاهی کامل و اشرافیت داشته باشند و بتوانند مستمعین را قانع کنند. وقتی در باره مبحثی توان گفتگو و دفاع از آن ندارند چرا برای نمازگزاران صحبت می کنند و دل آنها را می رنجانند؟ چرا از موضوعی که آگاهی کامل ندارند در بین مردم سخنرانی می کنند؟
ایشان وقتی مسئله ای را می گویند باید تبعات آن را بپذیرند یعنی اینکه به سئوالات و شبهات پاسخ دهند. حرفهای دگراندیشان و منتقدین را بشنوند. به گفتگو تن دهند نه اینکه فقط متکلم وحده باشند.
از نظر اخلاقی هم شایسته بود که آن روحانی گفتگو را می پذیرفت و حداقل نظرات و دیدگاههای طرف مخالف را می شنید.
از روحانیون و واعظان تقاضا میشود که از گفتگو با روشنفکران، دگراندیشان و منتقدین استقبال کنند و از مباحثه با آنها روی برنگردانند و یکجانبه و یکسویه در بین اجتماع مومنین سخن نگویند.
از روحانیون درخواست میشود هنگام سخنرانی کلی گویی نکنند. در مورد چیزی سخن بگویند که اطلاع و مطالعه کافی درباره آن داشته باشند. از مباحثه با روشنفکران نهراسند و از گفتگو استقبال کنند. بی شک این گفتگو باعث تقریب و همدلی طرفین می شود.
www.ulkamiz.ir