دکتر آشورمحمد قره باش: تجلیل از بزرگان فرهنگی، علمی و اجتماعی از اهمیت والایی برخوردار است
پایگاه خبری اولکامیز – مراسم تجلیل از استاد فرزام و حاج تقی پورمند به همت مؤسسه فرهنگی مطبوعاتی ترکمن دیار گلستان و با همکاری بنیاد علمی بسکی در گنبد برگزار شد. یکی از سخنرانان این مراسم دکترآشورمحمد قره باش بود. وی از طرف بیناد علمی بسکی سخنرانی کرد. از ایشان خواستیم که متن سخنرانی خود را به صورت مکتوب جهت انتشار در اولکامیز ارسال کنند. متن سخنرانی این فعال اجتماعی و محیط زیستی را با هم می خوانید:
بنام هستی بخش
اهمیت تجلیل از بزرگان فرهنگی و اجتماعی
ابتدا از جناب اقای لطیف ایزدی مدیرعامل موسسه مطبوعاتی ترکمن دیار جهت تدارک و اجرای برنامه ارزشمند تجلیل دو نفر از بزرگان فرهنگ و ادبیات ترکمن استاد فرزام بزرگوار و تقی داده پورمند عزیز تشکر می شود. تجلیل و بزرگداشت مشاهیر و چهره های ماندگار فرهنگ و ادبیات در زمان حیات آنان کاری شایسته است. امیدواریم که این برنامه تجلیل از مفاخر منطقه در زمینه های مختلف فرهنگی، هنری، علمی و اجتماعی توسط این موسسه تداوم داشته باشد، در این مورد بانوان فعال فرهنگی و اجتماعی هم فراموش نشود.
زبان و ادبیات اقوام مختلف ایران، در نتیجه هویت فرهنگی آنها بنا به علل مختلف از جمله گسترش وسایل ارتباطی و شبکه های اجتماعی، عدم تدریس زبان مادری در مدارس و دانشگاه ها و عدم حمایت کافی در معرض تهدیدات مختلف از جمله تغییر و انقراض قرار دارند. متاسفانه سطح مطالعه کتب و نشریات هم پایین آمده و در نتیجه وضعیت خرید و مطالعه کتاب و نشریات محلی مناسب نیست. بر اساس گزارش سازمان یونسکو ۲۴ تا ۲۵ زبان در ایران از بین رفته و یا در حال انقراض هستند. خوشبختانه زبان و ادبیات ترکمن کمتر در معرض تهدید بوده و تاب آوری خوبی داشته است. حفظ هویت فرهنگی به علت تلاش ها و فعالیت های انجمن ها و موسسات فرهنگی، مطبوعات، اندیشمندان، شعرا و نویسندگانی مانند استاد فرزام و استاد پورمند است که چندین دهه از عمر و وقت گرانبهای خود را بی مزد و منت، بدون هیچ گونه چشمداشت در راه صیانت از زبان و ادبیات ترکمن صرف کردند.
در منطقه ما مفاخر و بزرگان زیادی وجود داشته و دارند که یکی از آنها زنده یاد دکتر بسکی (پدر طبیعت ایران) هستند. دکتر غلامعلی بسکی انسانی نیکوکار و شخصیتی چند بعدی بوده که مهمترین آنها به شرح زیر می باشد:
۱ – از اولین کنشگران محیط زیستی کشور بوده، با دلسوزی و آینده نگری از ۳ تا ۴ دهه قبل عواقب نامهربانی با طبیعت بخصوص تخریب و از بین بردن جنگل ها و مراتع را هشدار داده و در هر فرصتی فریاد می زدند. در اثر عدم توجه به توصیه های اینگونه افراد دلسوز، امروز محیط زیست کشور حال ناخوشی داشته، بحران های آلودگی آب ، هوا و خاک، کمبود منابع آبی، فرسایش خاک، فرونشست زمین، گرد و غبار، کاهش بارش ها، خشک شدن رودخانه ها، چشمه ها، تالاب ها و دریاچه ها از جمله مشکلات اساسی کشور هست.
۲ – دکتر بسکی انسانی نیکوکار بوده و در تمام عمر خود سعی در کمک به دیگران، کاهش درد و رنج بیماران داشته و کارهای خیر زیادی را بدون منت و ریاکاری، بدون توجه به دین، مذهب و قومیت افراد انجام دادند. از جمله ساخت مدرسه، یتیم خانه، خانه آلبرت شوایتزر (مرکز نگهداری بیماران سرطانی نیازمند)، خانه ریاضیات و علوم و از همه آنها مهمتر تاسیس سرای گاندی می باشد که اقامتگاه شبانه روزی رایگان دانش آموزان مستعد روستایی منطقه محروم ترکمن صحرا بود. در سرای گاندی بیش از ۵ هزار نفر (نزدیک به ۱۰۰ درصد ترکمن) از امکانات این مرکز استفاده و بین آنها تعداد زیادی پزشک، معلم و استاد، مهندس، حقوقدان، کارمند، تولید کننده وتاجر موفق وجود دارند. شاید بدون حمایت های دکتر بسکی مسیر زندگی آنها تغییر می یافت.
۳- دکتر بسکی مروج تغذیه سالم و طبیعی به منظور پیشگیری از بیماریها بوده، بخصوص اثرات نامطلوب کاربرد زیاد سموم و کودهای شیمیایی در کشاورزی و استفاده افراطی از پلاستیک در زندگی انسان ها هشدار می دادند.
۴ – دیدگاه عرفانی دکتر بسکی به زندگی، بخصوص علاقه و تسلط به دیوان شاعرانی چون مولوی، خیام و حافظ، عشق و علاقه به عارفانی مانند بایزید بسطامی و ابوالحسن خرقانی.
دکتر بسکی به دلیل عشق به طبیعت و وطن پرستی در نهایت بخش عمده اموال و املاک خود را وقف حمایت و حراست از محیط زیست کشور کردند. جای بسی خوشحالی است که فرزندان شایسته دکتر بسکی (سرکار خانم دکتر بهناز بسکی و جناب آقای مهندس خلیل فرشباف داماد و متولی موقوفات دکتر بسکی) راه این انسان آزاده و شریف را با بروز رسانی فعالیت ها ادامه داده، جهت کمک به توسعه شهرستان گنبدکاووس بنیاد علمی (برای حمایت از طرح و ایده های علمی)، موسسه مردم نهاد سبزگامان(برای افزایش دانشف آگاهی و فرهنگ سازی حراست از محیط زیست بخصوص در بین نوجوانان، دانش آموزان و بانوان)، پارک و فرهنگسرای دکتر بسکی (جهت حمایت از هنرمندان و کمک به افزایش روحیه نشاط و شادی جامعه) تاسیس کردند.
در بهمن ماه امسال اولین دوره جایزه ملی دکتر بسکی در گنبدکاووس با حضور فعالان و کنشگران زیست محیطی، مسئولان ملی و تشکل مردمی برگزار می گردد که این رویداد بزرگ باعث افتخار شهرستان ماست.
روح دکتر بسکی شاد و یادش گرامی .
*عکس از : حاجی قربان طریک
www.ulkamiz.ir