سیاسی

بهار افغانستان همیشه خزان بوده ، جان برادر .‌‌‌‌..

پایگاه خبری اولکامیز- به قلم احمد ایگدری : یادداشت آقای خوجملی درباره ی پیروزی و روی کار آمدن دوباره ی طالبان در افغانستان فاقد ویژگی های تحلیل جامع و کامل از این گروه بود، گو اینکه به نظر می‌رسد ایشان توجه و مطالعات کافی راجع به حوادث و معادلات اخیر رخ داده در صحنه ی سیاسی و اجتماعی افغانستان نداشته اند و با بدگمانی و دخیل دادن احساسات شخصی خود به ایدولوژی و مانیفست این گروه به تحلیل چرایی روی کار آمدن دوباره ی طالبان در عرصه ی سیاسی و اجتماعی افغانستان پرداخته اند.

در ابتدای یادداشت به دموکراسی نیم بندی اشاره دارند که با سیطره ی یک نیروی جزم اندیش و دگماتیست از بین رفته است ، با در نظر گرفتن تعاریف حداقلی از دموکراسی باید گفت، حتی این دموکراسی نیز در افغانستان حامد کرزی و اشرف غنی وجود نداشته است چه آنکه راه اندازی چندین کانال و شبکه ی تلویزیونی که گاها با مجریان زن بدون حجاب به اجرای برنامه می پرداختند یا شبکه های تلویزیونی که اختصاص به موسیقی سنتی یا غربی داشتند یا نمایش جوانانی در هیئت و ظاهری غربی یا نمایش شبه روشنفکران تحصیل کرده در غرب که به تحلیل وقایع کشور خود یا کشورهای اطراف می‌پرداختند نشان دهنده‌ی وجود دموکراسی در هیچ کشوری نیست .

سوال مهمی که میتوان مطرح کرد این است که : آیا شرکت فقط نهصد هزار نفر از واجدین شرکت در انتخاباتی که بزرگترین ماراتن انتخابات سراسری کشور افغانستان بود، آماری که حتی در صحت و سقم آن شبهات بسیاری وجود داشت نشان از استقرار دموکراسی حتی بصورت نیم بند و لرزان آن دارد؟

بنابراین انتخاباتی که با همین تعداد رای دهنده حکایت از تقلب گسترده توسط رییس جمهور غنی داشت و در پایان با تهدید و ارعاب آمریکا به قطع کمک های مالی و لجستیکی تن به مصالحه و ایجاد دولت آشتی ملی بین دو رقیب اصلی انتخابات میکند نشانی از دموکراسی حتی از نوع نیم بند یا لرزان آن ندارد.

اما در مورد جنگجویان به اصطلاح طالبان باید گفت که صرفنظر از چگونگی پیدایش و حمایت های مالی و معنوی سعودی ، قطر و ای اس ای پاکستان در ادامه ی حیات این گروه نظامی و سیاسی اشتباه استراتژیک و موثری که در این بین وجود داشت این بود که گروه طالبان در طی قریب به بیست سالی که توسط غرب از حکومت افغانستان به بهانه حمله ی یازده سپتامبر خلع شدند تا ظهور و به قدرت رسیدن دو باره ی آنها، هیچگاه به عنوان یکی از واقعیات موجود افغانستان مورد پذیرش تحلیلگران قرار نگرفت.

نادیده گرفتن این امر که طالبان ده سال حکومتی موازی حکومت مرکزی اشرف غنی ایجاد کرده بود به گونه ای که برای هر ولایت والی یا استاندار نیز تعیین کرده بود لیکن این موضوع بخاطر منافع مالی بخشی از نظام سلطه رسانه ای نشده بود منجر به اشتباهات فاحش در تحلیل شرایط امروزی افغانستان میشود.

جنگجویانی پابرهنه که به اذعان تحلیلگران میدانی افغانستانی قوت آنها نان خشک و بامیه بود در طول بیست سال ( به قول خود جهادشان) با کشتن سربازان آمریکایی که به انواع سلاحهای پیشرفته مجهز بودند و هزینه ی دو تریلیون دلاری که بر مالیات دهندگان آمریکایی وارد کردند در طول تمام مذاکرات اخیر آشکار و پنهانی که با نیروهای اشغالگر داشتند یک درخواست بیشتر مطرح نکردند درخواستی که همیشه بر روی آن پافشاری کرده و یک قدم نیز از آن عقب نشینی نکردند اخراج نیروهای آمریکایی و ناتو از خاک افغانستان بود.

اما موضوعی که باعث تسریع در روند پیروزی و رسیدن آنها در ظرف سه روز به کابل پایتخت شد علاوه بر حمایت های خارجی نارضایتی جامعه ی افغان از فساد چند لایه ای در سیستم اداری حکومت افغانستان و ثروت اندوزی و میل به اشرافی گری جنگ سالاران سابق آنها بود به گونه ای وقتی خبرنگاران یا دیگر مهمان های خارجی که به کاخ اسماعیل خان در هرات وارد شده بودند از چیدمان و امکانات رفاهی منزل او حیرت میکردند نمونه ای که شاید یکی از صدها و هزاران مورد در افغانستان درگیر جنگ و فقر، تبعیض و رانت خواری های گسترده ای که دیگر میل و گرایشی به دفاع از دولت مستقر را در جامعه ی افغانستان از بین برده بود.

با اینکه قصدی بر تطهیر گروه طالبان ندارم اما این گمانه میرود با اینکه درون گروه طالبان گرایشهای مختلف فکری و مذهبی وجود دارد اما شاید طالبان امروزی طالبان بیست سال پیش نباشد شاید آنها در طول این بیست سال چگونگی تعامل با دنیا ، احترام به حقوق قومیت های دیگر افغان ، احترام به حقوق زنان جامعه ی افغان و به کلامی دیگر روش مشارکت در مملکت و حکومت داری را آموخته اند. شواهد و قراینی که تاکنون اینگونه نشان داده اند ….

برای به دست آوردن اطلاعات صحیح و شناخت بهتر طالبان توجه خوانندگان گرامی را به دیدن مستند تنها میان طالبان و زندگی میان پرچم های جنگی کاری از محسن اسلام زاده توصیه میکنم.

www.ulkamiz.ir


نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا