اولین نشست هماندیشی مجله ترکمن دیار برگزار شد + تصاویر
تاکید فعالان بر حمایت از ادامه انتشار ترکمن دیار
پایگاه خبری اولکامیز – عاشر محمد رئوفی، خبرنگار: پنج شنبه ششم دیماه ۱۴۰۳ اولین نشست هم اندیشی مجله ترکمن دیار در دفتر بازرگانی پورلی برگزار شد. جمعی از فعالان ادبی و رسانهای گردهم آمدند تا درباره چگونگی تداوم چاپ و انتشار ماهنامه ترکمن دیار تبادلنظر کنند.
عاشر محمد رئوفی شاعر و خبرنگار که مدیریت این نشست را بر عهده داشت، سخنان خود را با تأکید بر اهمیت حمایت از این نشریه آغاز کرد و گفت: اگر از مجله ترکمن دیار حمایت نکنیم، ممکن است این چراغ روشنگر خاموش شود.
تلاش برای ادامه راه ترکمن دیار
عبداللطیف ایزدی، مدیرمسئول و صاحب امتیاز مجله ترکمن دیار، با اشاره به چهارمین سال انتشار این نشریه گفت: «تا به امروز ۲۶ شماره از این مجله را با رنج و تلاش فراوان منتشر کردیم. نویسندگان و فعالان فرهنگی اجتماعی از جای جای استان گلستان و حتی خارج از استان با ارسال مطالب ارزشمندشان یاریرسان ما بودهاند. در این فضای رقابتی که رسانههای مجازی بر نشریات چاپی سایه انداختهاند، ادامه کار دشوار است. اما با تلاش و حمایت فرهنگدوستان ، توانستیم این مسیر را طی کنیم.
وی افزود: در حال حاضر هزینه چاپ هر شماره از مجله به ۱۰۰ هزار تومان می رسد اما قیمت فروش آن ۷۰ هزار تومان تعیین شده تا ارزانتر به دست مخاطبان برسد. مابقی هزینهها از طریق رپرتاژ و آگهی تأمین میشود. ما به دنبال سود نیستیم؛ تنها خواستهمان این است که این مجله ادامه پیدا کند. اگر بتوانیم چهار سال انتشار را پشت سر بگذاریم، دولت یارانهای کوچک برای نشریات در نظر میگیرد که میتواند کمکحال ما باشد.
این روزنامه نگار ترکمن از دوست و همکار خود آنه محمد بیات، مدیر داخلی فقید این مجله به نیکی یاد کرد که همیشه توصیه میکرد در مواقع نیاز، جلسات هماندیشی برگزار شود که خروجی مبارکی خواهد داشت.
پیشنهادها و راهکارها
در ادامه این نشست، فعالان رسانه ای و اجتماعی حاضران در این نشست نیز پیشنهادهای خود را ارائه کردند.
دکتر آشورمحمد قره باش، استاد دانشگاه گفت: امروزه فضای مجازی عرصه را بر نشریات چاپی تنگ کرده و حیات آنها را به خطر انداخته است. ماهنامه ترکمن دیار در زمینه فرهنگ و ادبیات ترکمن تلاش وافری داشته است. ادامه انتشار آن برای ارتقای فرهنگی ادبی منطقه ما اهمیت دارد. بنابراین چراغ نشریه باید روشن بماند و برای این منظور همه ما باید از آن حمایت کنیم.
الیاس پورلی که از علاقمندان به فرهنگ و رسانه و میزبان این نشست را بر عهده داشت از اهمیت برگزاری چنین نشستهایی گفت و تأکید کرد: اگر افراد بیشتری با این نشریه آشنا شوند، حمایتها افزایش خواهد یافت. شخصاً متعهد میشوم که هر شماره ۱۰ نسخه از مجله را خریداری کنم و از دیگران نیز میخواهم چنین کنند.
آنهدردی کریمی، نویسنده و عضو تحریریه ترکمن دیار بر کاهش تیراژ و حفظ تداوم چاپ تأکید کرد و گفت: کمک گرفتن برای کارهای فرهنگی دشوار است، اما باید با این واقعیت کنار آمد. چاپ دیجیتالی یکی از راههای کاهش هزینه هاست.
فرهاد قاضی، نائب رئیس انجمن جیحون با مرور تاریخ نشر در ترکمنصحرا گفت: در دهههای ۶۰ و ۷۰، تیراژ کتابهای مختومقلی سالانه به ۳۰۰۰ جلد میرسید. امروز اما نشر با افت جدی مواجه شده است. حتی نشریات قدیمی مانند ترکمننامه و صحرا نیز به دلیل مشکلات مالی تعطیل شدهاند.
ستار قوجقنژاد، فعال اجتماعی گنبدی پیشنهاد داد کمیتهای مالی تشکیل شود و برای جذب کمکهای مردمی، کلیپهای کوتاه و تأثیرگذاری تهیه گردد. حتی پزشکان میتوانند با قرار دادن نسخههایی از مجله روی میزهای خود، به تبلیغ و فروش آن کمک کنند.
اکبر پیرا ، فعال اجتماعی با یادآوری خاطرات نشریه صحرا، اولین نشریه ترکمن، بر اهمیت ایجاد هیأت تحریریه برای تصمیمگیریهای گروهی تأکید کرد و گفت: برای کمک به نشریه صحرا در گذشته حتی قبض چاپ میکردیم و به مطب پزشکان میبردیم. چنین تلاشهایی باید برای ترکمن دیار نیز انجام شود.
وهاب سارلی، فعال رسانه ای مشکل اصلی را مسئله مالی دانست و گفت: دفتر نشریه باید به مکان نزدیکتر و در دسترستری منتقل شود. همچنین باید از کارآفرینان تقاضای کمک کنیم. متأسفانه ترکمنها بیشتر برای مسجد و مدرسه کمک میکنند و از کارهای فرهنگی فاصله دارند.
رضا کسلخه، علاقمند به فرهنگ و ادبیات پیشنهاد داد از پتانسیلهای فضای مجازی حداکثر استفاده شود وی گفت با بهرهگیری از ابزارهای دیجیتال و تبلیغات در شبکههای اجتماعی میتوان هم مخاطبان بیشتری جذب کرد و هم هزینهها را کاهش داد.
عبدالملک خرمالی، شاعر گنبدی ورود به چهارمین سال انتشار این مجله را تبریک گفت و افزود: در کشورهای پیشرفته مانند ژاپن، مدارس بدون کتابهای فیزیکی اداره میشوند و تمام ابزارهای موردنیاز دانشآموزان روی میزهایشان قرار دارد. ما نیز باید به فکر تغییر نگرش باشیم و برای فروش بهتر مجلات، راهکارهای نوین در نظر بگیریم.
جمعبندی و پیشنهادهای رئوفی
در پایان جلسه، عاشر محمد رئوفی خبرنگار و فعال اجتماعی ترکمن راهکارهای خود را برای ایجاد منابع درآمد پایدار ارائه داد.
وی پیشنهاد کرد:
ایجاد دکههای فرهنگی یا مراکز چاپ، تکثیر، و فتوکپی
چاپ صفحه ای ویژه دانشآموزان و خردسالان به صورت رنگی و گلاسه
تشکیل گروهی ۵۰ نفره که هر نفر مبلغی را سرمایهگذاری کنند تا درآمدی پایدار برای مجله ایجاد شود.
وی سخنان خود را با این جمله به پایان رساند: برای ادامه این مسیر، باید همه با هم دست به دست هم دهیم و چراغ فرهنگ ترکمن را روشن نگه داریم.
نشست با امید به تداوم این مجله فرهنگی و تأثیرگذار به پایان رسید.
www.ulkamiz.ir