گزارش

گزارش اولکامیز از مراسم بزرگداشت محمود عطاگزلی نویسنده و محقق ترکمن

کانون مختومقلی در دانشگاه گنبد تأسیس می شود

پایگاه خبری اولکامیز – عبداللطیف ایزدی: مراسم بزرگداشت محمود عطاگزلی نویسنده و فرهنگی بازنشسته با حضور دوستداران فرهنگ و ادبیات عصر جمعه نهم آذر در دانشگاه گنبد برگزار شد.

عطاگزلی در این مراسم ضمن قدردانی از بانیان مراسم انجمن جیحون و بنیاد مختومقلی فراغی گفت: یوسف قوجق مرا به عنوان شورای سردبیری فصلنامه یاپراق پذیرفت. فعالیت مطبوعاتی ام را با یاپراق آغاز کردم. جا دارد که به این دوست نویسنده ام بابت دریافت درجه یک هنری تبریک بگویم.   

وی با اشاره به شعر مختومقلی « قدیم ست دیرعزت اتمک اولوسین » تجلیل از فعالان فرهنگ و ادبیات را دلگرم کننده دانست و گفت در عرصه فرهنگ و ادبیات استاد مرحوم مراد دردی قاضی، استاد قربان صحت بدخشان استادانم بودند که از علم و ادب آنها بهره مند شدم. در عرفان پیر و مرادم مرحوم محمدنور آق آتابای بود در برابر آنها سر تعظیم فرود می آورم.

محمود عطاگزلی اظهار داشت: استاد جعفریان رئیس محترم دانشگاه گنبد در سخنان خود پیشنهاد دادند که دانشجویان ترکمنستان در این دانشگاه تحصیل کنند. این کار با مکاتبات دانشگاه با دولت ترکمنستان باید انجام شود. البته دانشجویان ترکمنستانی، در کشور خودشان رشته‌ی زبان و ادبیات فارسی را تحصیل می‌کنند. تحصیل دانشجویان ترکمنستانی در ایران بالاخص در دانشگاه گنبدکاووس مایه خرسندی خواهد بود.
زبان فارسی در مدارس ترکمنستان از کلاس پنجم به صورت رسمی تدریس می شود، اما در ایران، زبان ترکمنی تدریس نمی شود. شایسته است که زبان ترکمنی در مدارس ما نیز آموزش داده شود. انشاء الله این خواسته آرام آرام محقق خواهد شد. از دولت می خواهیم دو واحد اختیاری آموزش زبان ترکمنی را در دانشگاه‌ها در نظر بگیرند. بنده معلم هستم. تدریس زبان ترکمنی در مدارس امکانش هست. مثلا در مدارس ما، دانش آموزان کتاب دینی ویژه اهل سنت را در قالب یک کتاب ضمیمه می خوانند. برای زبان ترکمنی نیز می‌شود این کار را انجام داد. این مهم باعث می‌شود زبان ترکمنی از خطر فراموشی حفظ شود.

عبدالرحیم نیازی ساعی دبیر این همایش بود از نحوه برگزاری مراسم گزارش داد و از همکاری رئیس دانشگاه گنبد و پرسنل و عوامل آن تشکر کرد.

فرهاد قاضی که مسئول کمیته فرهنگی و ادبی مراسم بود بزرگداشت محمود عطاگزلی را کاری ارزشمند دانست و گفت محمود با پدرم در زمینه فرهنگ و ادبیات نزدیک به بیست سال کار کرد و  به زبان و ادبیات ترکمنی خدمت نمود.

دکتر جعفریان رئیس دانشگاه گنبد گفت: من اهل رامیان هستم در منطقه ما اشعار مختومقلی علاقمندان خاصی دارد. همه ساله مراسم بزرگداشت مختومقلی فراغی را در دانشگاه گنبد برگزار می کنیم. برای فعالیت فرهنگی ادبی دانشجویان ترکمن قرار است کانون مختومقلی را در دانشگاه گنبد تاسیس کنیم.

این مراسم سه سخنران اصلی داشت.

دکتر یعقوب رحیمی داشلی برون در مورد فعالیت محمود عطاگزلی در زمینه عرفان و تصوف سخن گفت.

امانقلیچ شادمهر در مورد فعالیت مطبوعاتی ایشان صحبت کرد و گفت: بهتر است شخصیت ها در هنگام حیات شان تجلیل شوند. چهره هایی چون دکتر یعقوب رحیمی داشلی برون، ابراهیم کلته، محمد قجقی شایسته تجلیل هستند.

شادمهر افزود: محمود عطاگزلی متولد ۱۳۴۶ بودند با هم کلاس بودیم. از آن دوران شناخت داریم. سالها در شورای سردبیری یاپراق فعالیت کردیم.

دکتر ابراهیم کلته نیز یکی از سخنرانان بود. وی مقاله یوسف قوجق را قرائت کرد که در آن آمده است: محمود عطاگزلی با عشق و ایمان به فرهنگ ترکمنی زیسته و عمر خود را وقف آن کرده است تا یادگارهای ارزشمندی برای نسل‌های آینده به‌جای بگذارد. به پاس خدمات ارزنده‌اش، در سیصدمین سالگرد تولد مختومقلی فراغی، نشان عالی مختومقلی از سوی دولت محترم ترکمنستان به او اهدا شد؛ افتخاری که بی‌تردید برازنده نام بزرگ اوست.

در این مراسم شاعران بای محمد قلیچی از مراوه تپه، قمرالدین سیدی از کلاله، رجب مختوم و فریده مختوم نژاد هر دو از گنبد اشعار خود را در باره محمود عطاگزلی قرائت کردند.

همچنین بهاره شیخ، عابده کردی ، عاطفه جاور و گون آی صابری که از اعضای بنیاد مختومقلی بودند اشعاری دکلمه کردند.

بانوان عضو انجمن جیحون نیز به صورت گروهی یکی از اشعار مختومقلی را خواندند.

اجرای موسیقی سنتی توسط بای محمد چندری ، همت آق و میثم شاعری و همچنین گروه نوجوان صابر ملازاده و محمد وجدانی حال و هوای مراسم را عوض کرد و فضای دل انگیزی را به وجود آورد. 

این مراسم با قرائت زیبای قرآن توسط امان محمد قاری احمر آغاز شد.

مجریان مراسم دو نفر بودند: رحیم مرادی و سلما قولاق. 

در بین جمعیت حاضر بروشور توریع گردید که توسط حبیب نیازی ساعی و لطیف ایزدی آماده شده بود.

پایان بخش مراسم اهدای هدایا توسط دوستان و خویشان به گل سر سبد مجلس محمود عطاگزلی بود.

www.ulkamiz.ir

 


نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا